Dostupni linkovi

Optužba za seksualni napad odlaže izbor sudije Vrhovnog suda SAD?


Kandidat za sudiju Vrhovnog suda SAD Bret Kavano
Kandidat za sudiju Vrhovnog suda SAD Bret Kavano

Konzervativnog kandidata za sudiju Vrhovnog suda SAD-a Breta Kavanoa (Brett Kavanaugh), kojeg je nominavao predsednik Donald Tramp (Donald Trump), profesorica sa jednog kalifornijskog optužila je za seksualni napad.

Kristin Blesi Ford (Christine Blasei Ford) sa Univerziteta Palo Alto je o napadu ekskluzivno govorila za Vašington post, gde je napisala da se napad dogodio u srednjoj školi, a Kavano je ove navode oštro demantovao.

Svetski mediji ocenjuju da potvrdu izbora Kavanoa u Senatu, koji je zakazan za četvrtak, treba odložiti, kao i da treba sprovesti istragu kojom bi se ispitala tačnost tih navoda.

Optužba za napad uskomešala glasanje za sudiju Kavanoa

Potvrda Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda još uvek je neizvesna jer republikanski senatori izražavaju zabrinutost zbog tvrdnje jedne žene da je pijani Kavano dodirivao i pokušao skinuti odeću na zabavi kada su bili tinejdžeri, piše Asošijejted pres (Associated press).

Neki republikanci iz Senata, zajedno s Belom kućom, ne vide potrebu za odlaganjem glasanja zbog onoga što smatraju neutemeljenim i neproverenim optužbama, na osnovu izjave osobe koja je upoznata sa situacijom, ali nije ovlašćena da daje izjave, navodi AP.

"U razmatranju svojih mogućnosti u nedelju, republikanci su se uglavnom usredotočili na stav da priča Kristin Ford sama nije dovoljna da odgodi Kavanoovu potvrdu".

Republikanci kažu kako su optužbe već bacile senku na Kavanoa, ali da se čini da nije dovoljno za promenu glasova u usko podeljenom Senatu 51-49.

Kavanoova nominacija već je oštro podelila Senat po stranačkim linijama, jer bi doneo prevagu konzervativcima. Međutim, optužbe za seksualni napad, posebno jer dolaze u okviru #MeToo pokreta protiv seksualnog uznemiravanja, zajedno s Kristin Ford, mogle bi dodatno da zakomplikuju situaciju.

Znamo ko tuži Kavanoa. Šta se sada dešava?

I šta bi trebalo da se desi sada kada žena koja optužuje kandidata za Vrhovni sud Breta Kavanoa za seksualni napad sa tim samostalno ili uz nečiju podršku izađe u javnost?, pita se urednik Vašington posta (Washington Post) Rut Markus (Ruth Marcus).

"Istraga je hitna, a ne potvrda izbora za sudiju Vrhovnog suda. Sigurno je nekoliko republikanskih senatora zadržalo dovoljno osećaja institucionalne odgovornosti da insistira na tome - ako ne zato što je to ispravna stvar, nego što u eri #MeToo-a, njihovi ženski birači neće tolerisati ta podmetanja pod tepih,“ piše WP.

A onda sledi teži deo, piše Markus:.

"Šta ako se desi, čemu je nacija bila svedok pre 27 godina kao sa Anitom Hil (Anita Hill) i Klarensom Tomasom (Clarence Thomas), čiji su iskazi bili dijametralno suprotni? Ford kaže da su je Kavano koji je bio "trešten pijan" i prijatelj odvukli sa žurke u srednjoj školi, kada je imala 15, a Kavano 17 godina; da ju je Kavanao spustio u krevet i pipao je; da joj je stavio ruku preko usta kada je pokušala da vrišti.“

Urednica Posta se pita i šta da se radi ako Ford ispriča svoju priču, a Kavano se drži svoje, sa istim žestinom kao i Tomas, kao i ako drugi momak za kojeg Ford kaže da je bio prisutan, Mark Džudž (Mark Judge), nastavi da podržava Kavanu?

"Takvo nadmetanje u klevetama bi pokrenulo pitanje o standardnim dokazima koje bi Senat trebalo da traži u ovom slučaju (nadmoć dokaza? Jasno i ubedljivo?) i ko nosi teret dokazivanja (Ford ili Kavano?)."

Odložite glasanje!

Njujork Tajms (New York Times) ocenjuje da je iz mnogo razloga, sudija Bret Kavano savršeni kandidat Vrhovnog suda.

"Tokom i nakon njegovih saslušanja za potvrdu izbora, na njega su upućene mnoge nepravične i neosnovane optužbe... Aktivisti za prava na abortus su ga napali zbog upućivanja na određene oblike kontracepcije kao "drogu koje izazivaju abortus" - ali kada je izgovarao te reči, on je jednostavno opisao sporne stavove verske grupe, ne navodeći svoje stavove,“ objašnjava NYT i dodaje:

"Ali sada se Kavano suočava sa novim navodima koje je podnela Kristin Blesi Ford. Njene uznemirujuće tvrdnje zaslužuju dalju istragu Pravosudnog odbora Senata, čak i ako to znači odlaganje glasanja o potvrdi njegovog izbora. Odlaganje ne bi bilo samo zbog nje, već i zbog sudije Kavanoa i samog Vrhovnog suda.“

List navodi i da na osnovu Kavanoovog poricanja, mnoge pristalice na tvrdnje Fordove, koje su pokrenute nakon završetka njegovog saslušanja o potvrdi izbora, a samo nekoliko dana pre glasanja Senatskog komiteta za pravosuđe, gledaju kao na ubistvo u poslednjem trenutku.

"Oni tvrde da njegov izbor treba da se obavi, u punoj brzini. Uz dužno poštovanje, ja se sa tim ne slažem. Izbor treba da bude odložen sve dok ne dođe do potpune istrage, nakon čega sledi saslušanje Odbora za pravosuđe za optužbi Fordove.“

Budućnost Kavana pod znakom pitanja

CNN objašnjava da Kavanoov tužiteljka sada ima ime, ali da pokušaj republikanske stranke da ga brzo ubaci u Vrhovni sud može da se otrgne kontroli.

"Potez Fordove daje ljudsko lice onome o čemu je ranije bilo više indirektnih, bezličnih kontroverzi i učinilo je težim da republikanci jednostavno odbace ono što je, zapravo, optužba za zločin protiv ključnog kandidata,“ tvrdi CNN i dodaje:

"Iznenadni događaji postavljaju republikanske senatore na koje se Bela kuća oslanja da odaberu da li da sačuvaju njegovu nominaciju. Da li će izaći sa zajedničkim mišljenjem da se prema Kavanu nepravedno postupa po optužbama koje su se desile pre nekoliko decenija? Ili će ih primoriti političkim i javnim pritiskom da pristanu na istragu koja bi mogla usporiti potvrdu njegovog izbora?“

CNN ocenjuje i da pojava Fordove može takođe promeniti političku jednačinu demokrata koji se kandiduju za reizbor u tzv. crvenim državama, pružajući im izgovor da se drže svoje stranke, uprkos pozivima konzervativnih birača da podrže Kavana.

"Posebno je teško predvideti buduću putanju Kavanove nominacije zbog promene u tome kako se navodni seksualni napadi sada doživljavaju u javnom životu, nakon dugog serijala skandala koji su u proteklih nekoliko meseci srušili ključne ličnosti u politici, medijima i Holivudu.“

Zašto se Bog smeje Bretu Kavanou?

Američka politika je o moći, a ne o načelu. Ako bi iko trebao to znati, to je Bret Kavano, piše urednik portala Politiko (Politico) Džon Heris (John F. Harris).

Bog, neki kažu, ima strašan smisao za humor; ako je tako, Svemogući mora da se jako zabavljao zaokretom koji se desio prošlog vikenda u američkoj politici.

„Da budemo načisto, tužna priče u kojoj sredovečna univerzitetska profesorica podseća na ružnu noć u srednjoj školi s budućim nominovanim Vrhovnim sudijom Bretom Kavanom i kako je to godinama odjekivalo u njenim mislima nije nimalo smešna. Uznemirenost nad tim navodima u nedelju brzo je odstupila od prvog pitanja o tome šta je istina na jednako uznemirujuće: Šta je pravedno da se o tome raspravlja oko 36 godina nakon događaja?“

U ovom trenutku svemir se ne smeje samo na Kavanovov račun nego i račun mnogih drugih ljudi. Nakon decenija takmičarske moralne i etičke dileme - u kojoj svaki optuženik u dogledno vreme postaje optužen, a bilo ko ko jaše visokog konja može očekivati da bude zbačen – čak je i koncept pravednosti u američkoj politici naizgled mrtav, navodi autor teksta i zaključuje:

"Ipak, čini se da je malo tužioca koji bi otvorili slučaj napada - 36 godina kasnije - na temelju tvrdnji koje je iznela Kristin Blesi Ford o tome kako ju je pijani Kavano napastvovao dok ga nije zaustavio prijatelj."

Bitka za sudiju Kavanoa

Bitka za Breta Kavanoa mogla bi oblikovati Vrhovni sud i Sjedinjene Države idućih decenija, ocenili su u svom tekstu novinari RSE Mark Nadžarian (Najarian) i Endi Hejl (Andy Heil).

Gorka i stranačka bitka oko nominacije sudije Breta Kavanoa za američki Vrhovni sud skrenula je pažnju na jednu od odluka sa najdužim posljedicama sa kojim se suočavaju američki predsjednici.

Vrhovne sudije se imenuju na doživotni mandat, što je značajno duže od maksimalna dva četverogodišnja mandata koliko mogu dobiti predsjednici SAD-a.

U slučaju ovog kandidata, može se očekivati da 53-ogodišnji Kavano prebaci balans direktno na stranu konzervativaca i tako oblikuje najvažnije državne zakone u decenijama koje slijede.

XS
SM
MD
LG