Dostupni linkovi

'Brendiranje' genocida: Koliko koštaju emocije?


Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Djevojka s podignutim palcem koja s osmjehom na majici nosi natpis 8372, broj koji simbolizira ubijene u genocidu u Srebrenici, kao i prateća nagradna igra u kojoj takvu ili majicu s motivom "Cvijeta Srebrenice" može osvojiti onaj ko bude smislio najoriginalniji slogan posvećen genocidu – izazvali su salvu negativnih reakcija u Bosni i Hercegovini.

Idejni tvorac, Srebreničanin Fikret Hodžić, tako je po mišljenju velikog broja intelektualaca i građana komercijalizirao genocid, te oskrnavio sjećanje na žrtve.

Sporna fotografija sa Instagram profila Fikreta Hodžića
Sporna fotografija sa Instagram profila Fikreta Hodžića

Prodaja majica sa simbolima Srebrenice uz kampanju i nagradnu igru u kojoj se za najbolji slogan posvećen genocidu s najviše lajkova, može dobiti jedna od majica poput one u koju je obučena djevojka sa palcem gore i na kojoj sve sa smješkom nosi broj 8372 – broj ubijenih srebreničkih sinova, očeva, braće, muževa… izazvala je buru.

Fikret Hodžić u svojim je nastojanjima da se odbrani od onih koji su duboko potrešeni njegovim modnim izričajem, naveo je kako je i sam izgubio oca u genocidu, što mu, daje za pravo da ga i komercijalizira.

Sa Hifa petrolom, lancem benzinskih pumpi dogovorio je prodaju majica za oko 13 eura, od čega tri idu Udruženju "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", a ostalo u pametnije svrhe.

Privatizacija univerzalne tragedije književnicu Nuru Bazdulj - Hubijar, autoricu knjige "Kad je bio juli", ostavila je "bez riječi".

Nura Bazdulj - Hubijar
Nura Bazdulj - Hubijar

"To jeste komercijalizacija i Srebrenice i žrtava, prije svega, mrtvih. Trgovati s tim kostima je toliko jadno da bih mogla vrištati. To je planetarna tragedija koja se tiče svih nas ne samo u BiH. Da je pobijeno 8.300 vrabaca to bi bila tragedija, da se nađe neko da se predstavlja kao da je on Srebrenica - tu čovjek ne može kazati ništa, a da zvuči suvislo", navodi Bazdulj - Hubijar.

Što ni francuskim majstorima morbidnog sarkazma ne može pasti na pamet, palo je ljudima u Bosni – u svom osvrtu naveo je Dragan Bursać, kolumnista portala Buka.

Kako bi bilo, pita se Bursać, da ispred Aušvica i Mathauzena stoje buvlje tezge, sa suvenirima holokausta?

"Ta suza na licu Bosne trebala bi da urliče svojom tišinom, a ne nekim turbofolk melodijama, a ne štandovima poput buvlje pijace, a ne prodajom majica i pratećeg aksesoara. Mi smo od svega napravili pervertiju. Kako drugi da nas uzimaju ozbiljno, kada mi sami sebe ne doživljavamo ozbiljno?", pita se Bursać.

Cvijet Srebrenice
Cvijet Srebrenice

"Cvijet Srebrenice", simbol je genocida, koji označava majke nagnute iznad tabuta, nastao je u Gračanici.

Azemina Ahmetbegović, predsjednica Udruženja Gračaničko keranje, povrijeđena je, kako kaže, time što je takav simbol koji se radi ručno i s ljubavlju pretočen u komercijalni modni detalj.

"On je takav kakav je narod Bosne, lijep, čist, bez ikakve mrlje, s bašlijom koja je veza s našom pričom. On je takav došao do onih koji su ga najbolje razumjeli. On je tako i uspio jer je imao iskrenu namjeru. I sad, kad smo mi to uspjeli neko to želi da na svoj način okrene. Sramota, modni detalj", navodi Ahmetbegović.

"Otvoreno ludilo"

Sramotno spuštanje Srebrenice na nivo robe, kaže Nura Bazdulj - Hubijar nije počelo s majicama i lajkovima.

"Čitala sam za ovog kipara, mislim da se zove Kečo koji je napravio spomenik onom nesretnom čovjeku koji doziva svog sina Nermina i postavio ga u Velikom parku. Onda je tražio od grada Sarajeva da mu se isplati honorar i dobio je od dvije općine pozamašnu sumu. Ali, to mu nije bilo dovoljno i rekao da će 11. jula odnijeti spomenik u Srebrenicu i spaliti ga. Dakle, ubiti ga na neki način po drugi put. Imam osjećaj da je u nama ostalo tako malo ljudskog, da smo postali čudovišta", ističe Nura Bazdulj - Hubijar.

Šta očekivati, pita se Bursać, i kome onda zamjerati bilo šta. Jedno poniženje vuče drugo.

Dragan Bursać
Dragan Bursać

"Kada je vama cool staviti like da biste dobili majicu, to postaje bolesno. Opet, s druge strane – da, onda će biti samim tim data puna legitimizacija nekim pročetničkim ili proustaškim pokretima, legalnim i kvazilegalnim, koji štampaju majice, ne znam, 'Nož, žica, Srebrenica', 'Jasenovac i Gradina Stara', šta god već, i onda će kompletno to ludilo koje je, onako, ispod poklopca, biti otvoreno i svijet će moći da nam vidi pravo lice", dodaje Bursać.

Kampanja modnog brenda FH je nakon što se javnost digla – otkazana. Prodaja će sačekati malo bolja vremena, ili kako vjeruju sagovornici, komemoraciju da se naveliko unovče emocije.

XS
SM
MD
LG