Dostupni linkovi

Breedlove: Izbjeglička kriza kao oružje protiv Zapada


Phillip Breedlove
Phillip Breedlove

Zapovjednik NATO-a upozorio je da Rusija i Sirija koriste izbjegličku krizu kao oružje protiv Zapada u vrijeme kada nema dovoljno sredstava da bi se suprotstavilo sve agresivnoj Rusiji.

General Philip Breedlove, koji zapovijeda 28-članim vojnim savezom, rekao je da protok stotine tisuća migranata iz ratom razorene Sirije u Europu ima destabilizirajući učinak u cijeloj Evropi, od Balkana do Skandinavije, a sve to Moskvi daje odredjenu prednost.

"Zajedno, Rusija i Asadov režim kao oružje koriste migracije kako bi ostvarili dominaciju nad evropskim strukturama i slomili odlučnost Evrope”, rekao je Breedlove pred Komitetom za oružane snage u Senatu 1. marta.

Breedlove je istaknuo kako Moskva i Damask namjerno potiču masovno raseljavanje Sirijaca, pri čemu se Rusi koriste neselektivnim bombardiranjem opozicijskih ciljeva, a Asadov režim upotrebom barel bombi protiv civila.

"Za takvu upotrebu oružja ne mogu naći bilo koji drugi razlog osim da uzrokuje stalni val izbjeglica koji će onda postati problem nekoga drugoga", upozorio je Breedlove, koji je ujedno i zapovjednik američkih snaga u Europi.

"Ovo je veliki pritisak na narode Evrope", rekao je on.

Dmitrij Rogozin
Dmitrij Rogozin

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin odbacio je optužbe Breedlova.

"Ovo je prebacivanje krivnje: stručnjak za bombardiranje afganistanskih vjenčanja sada nas optužuje za 'neprecizno bombardiranje'" napisao je Rogozin na svojoj Facebook stranici 2.marta.

Breedlove je takodjer upozorio da masovni izbjeglički i migrantski val može biti svojevrsni Trojanski konj u kojem se kriju kriminalci i teroristi, neki od njih Evropljani, koji su obučavani u Siriji, a sada možda planiraju napade na Zapad.

"Kriminalci, teroristi, istrani borci koji se vraćaju nedvojbeno su dio izbjegličkog vala koji se kreće Evropom", rekao je Breedlove.

Militantna grupa Islamska država "širi se poput kancera ovim valom i ona je prijetnja evropskim nacijama”.

Osim opasnosti od terorista, Breedlove je upozorio da kao odgovor na izbjeglički val raste nacionalizam u pojedinim evropskim državama što bi moglo dovesti do nasilja.

NATO se prošlog mjeseca prvi put izravno uključio u riješavnje izbjegličke krize odlukom da njegovi brodovi patroliraju u Egejskom moru kako bi se prekinulo krijumčarenje ljudima iz Turske u Grčku.

General s četiri zvjezdice potvrdio je procjenu, takodjer jednog visokog dužnosnika Pentagona, da Rusija predstavlja rastuću prijetnju za Sjedinjene Američke Države.

"Rusija je izabrala da bude protivnik i dugoročno predstavlja egzistencijalnu prijetnju SAD-u i našim evropskim saveznicima i partnerima", rekao je Breedlove.

"Rusija želi imati neupitan utjecajna svoje susjede, tako je upotrebila vojnu silu kako bi narušila suverenitet iteritorijalni integritet Ukrajine,Gruzije, ali i drugih država, poput Moldavije”.

Dodao je da je američki ambasador u Ukrajini u posljednjih tjedan dana dobio izvještaje o 450 napada duž borbene linije u istočnoj Ukrajini, gdje se proruski separatisti bore s vladinim snagama.

"U izvještaju ima nekoliko uznemirujućih trendova. Naime, neki od napada su zabilježni u područjima gdje je do sada bilo mirno”, kazao je Breedlove.

Prema generalovoj procjeni Rusija je u posljednjih godinu dana uputila više od tisuću komadav ojne opreme u Ukrajinu,uključujući i oklopne transportere i artiljeriju.

Breedlove je istaknuo da je Rusija je sve agresivnija na Arktiku, i da militarizira to područje. Kao dokaz te tvrdnje naveo je estiranje sofisticirane podmornice u Atlantiku, između Britanije, Islanda i Grenlanda.

Zapovjednik američkih snaga u Evropi u Washingtonu nastoji osigurati podršku za povećanjev ojnog budžeta koji predvidja znatno veća sredstva za američke snage na starom kontinentu kako bi se mogle suprotstaviti rastućoj ruskoj prijetnji.

Američki predsjednik Barack Obama predložio je četevrostruko povećanje vojnog budžeta za iduću godinu kojibi trebao iznositi 3,4 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG