Dostupni linkovi

Kritike ustavnog amandmana o statusu Brčkog


Sa rasprave o amandmanima, Foto: Mido Poturović
Sa rasprave o amandmanima, Foto: Mido Poturović

Amandman na Ustav BiH o Brčkom je potpuno neutralan u odnosu na ostatak Ustava i neće uticati na buduću ustavnu reformu, rekao je supervizor za Brčko Rafi Gregorian tokom javne rasprave o amandmanu kojim se rješava budući status Brčko Distrikta.

Na raspravi održanoj u utorak u Sarajevu, supervizor za Brčko Rafi Gregorian izjavio je kako je Stranka za BiH u više navrata mijenjala mišljenje o amandmanu na Ustav BiH u vezi sa statusom Brčko Distrikta.

Sarajevska rasprava o amandmanu privukla je više novinara nego javnosti, požalio se na izlazu iz Velike sale bh. Parlamenta, supervizor za Brčko Distrikt Rafi Gregorian. Većina onih koji su govorili, među pedesatak prisutnih, bila je protiv usvajanja amandmana kojim se Distrikt definiše u skladu s Odlukom Arbitražnog tribunala i omogućuje mu se pristup Ustavnom sudu BiH u sporovima koji mogu nastati s entitetima ili državom. Gregorian je direktno optužio Stranku za BiH za opstrukciju:

„Dakle, ako nisu dio rješenja, onda su dio problema.“

A u javnoj raspravi o amandmanu 1. dominirali su stavovi izrečeni, prije svega, protiv Dejtonskog sporazuma, Republike Srpske. Jedan od učesnika rasprave Irfan Hatibović bio je razočaran i time što je nekoliko mladića i djevojaka izlazilo iz već poluprazne sale:

„Doviđenja omladino, doviđenja. Ja želim da izjavim s ovog javnog skupa da sam protiv promjene Ustava dejtonskog iz razloga ubijanja Bosne, predaje Dodiku Bosne. Imam prijedlog: neka Rafi, odnosno bilo koji visoki predstavnik nametne, oktroiše ovu promjenu Ustava i tako smo mi čisti - i vuk sit i ovce na broju, a za jaganjce neće niko ni pitati.“

Supervizor za Brčko i vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorian, razočaran izrečenim negativnim mišljenjima, kazao je da ona u stvari nisu govorila niti o Brčkom niti o amandmanu 1., već o novom ustavu:

Rafi Gregorian na raspravi o amandmanima, Foto: Mido Poturović
„A ljudi koji su organizovali ovaj prilično glasan odgovor ili negodovanje na ovaj amandman nisu pri tome ponudili nikakvu drugu alternativu, neki novi prijedlog ili novi ustav, bez obzira na činjenicu da su svi lideri ove zemlje položili zakletve i potpisali izjave obavezujući se da će provoditi i primjenjivati Dejtonski sporazum i Ustav. Ovaj amandman je dobar za Brčko, zbog toga ga i građani Brčkog podržavaju. Amandman je također potpuno neutralan u pogledu na ostatak Ustava i ni na koji način ovaj amandman ne prejudicira buduću ustavnu reformu.“

U ime Stranke za BiH Beriz Belkić kazao je da njegova stranka u prvom čitanju u oba doma bh. Parlamenta podržala amanadman 1., ali da pred drugo čitanje, kako su i najavili, žele dodati amandman na ovaj amandman. Time, dodaje Belkić, žele osigurati pristup Ustavnom sudu BiH, odnosno uvođenje indirektne deblokade ukoliko se ne obezbijedi jedna petina jednog konstitutivnog naroda, što je neophodno za pristup Ustavnom sudu BiH:

„Ali evo da se obezbijedimo da u svakoj varijanti pristup Ustavnom sudu bude moguć. I također očekujemo da ćemo do tada dobiti mišljenje glavnog arbitra gospodina Owena o sadržaju ovog amandmana, odnosno da li on postiže osnovni cilj, dakle efikasnost i održivost Distrikta Brčko.“


Rasprava o amandmanima, Foto: Mido Poturović
Supervizor za Distrikt Brčko Rafi Gregorian, govoreći o protivljenju Stranke za BiH, kaže da je ova stranka nekoliko puta promijenila stav o amandmanu 1. na Ustav BiH:

„Prošle godine predsjednik stranke mi je uputio pismo i rekao da oni neće nikako podržati amandman, a onda su htjeli da gospodin Roberts Owen kaže nešto negativno. I sada tvrde da će podržati amandman ukoliko on bude dodatno izmijenjen. Čini se da oni sada ipak organiziraju ljude, kako i dijaspori tako i ovdje u BiH, da govore javno ne samo protiv ovog amandmana već i protiv Ustava, a pri tome oni nisu ponudili nikakvu pozitivnu ili konstruktivnu alternativu.“

Gregorian je podsjetio na činjenice da su SAD do sada uložile preko 20 milijardi dolara u BiH. Insinuacije da njegova zemlja želi sada poništiti sve što je do sada urađeno, napominje supervizor za Brčko, predstavljaju samo odvraćanje pažnje od tih činjenica.

XS
SM
MD
LG