Dostupni linkovi

Gotovo 30.000 građana Brčkog ne može na izbore


Ilustrativna fotografija
Skoro 30.000 građana Brčkog neće moći izaći na oktobarske izbore ako ne regulišu pitanje entitetskog državljanstva ili ako se ne prijave za izbore. Za sticanje entitetskog državljanstva Brčacima, izgleda, glavni problem čini prevelike takse.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu, na državnom, entitetskom nivou i u Brčko Distriktu stvorene su zakonske pretpostavke da građani Brčko Distrikta BiH ostvare pravo na izbor i promjenu entitetskog državljanstva.

Ovo pravo, prema riječima šef Odjeljenja za javni registar u Vladi Brčko Distrikta Zekerijaha Osmića, imaju oni građani koji su se u ovaj grad doselili i prijavili prebivalište nakon 1992. godine:

„Građani, koji su iz raznih, svojih razloga i iz Federacije i iz RS stigli u Brčko Distrikt, nisu bili u mogućnosti da ono entitetsko državljanstvo koje su ’donijeli’ u Brčko Distrikt promijene prije donošenja ova dva zakona. Sada imamo zakone, ali oni su jako komplikovani.“


Građani, koji su iz Federacije i iz RS stigli u Brčko Distrikt, nisu bili u mogućnosti da ono entitetsko državljanstvo koje su ’donijeli’ u Brčko Distrikt promijene prije donošenja ova dva zakona. Sada imamo zakone, ali oni su jako komplikovani.
Osim prilaganja zahtjeva i određnog broja dokumenata, građani Brčkoga za državljanstvo Republike Sprske moraju dati 100 konvertibilnih maraka, a za državljanstvo Federacije BiH 450 maraka. Vjerovatno je ovo jedan od razloga što je Odjeljenje za javni registar, koji te zahtjeve proslijeđuje entitetima, do sada dobilo veoma malo zahtjeva, kaže Osmić:

„Slovom i brojem nijedan zahtjev nemamo za entitetsko državljanstvo FBiH, a imali smo sedam zahtjeva za entitetsko državljanstvo RS, od kojih smo rijšili do sada tri.“


Jedinstven slučaj

Kako bi se olakšalo građanima Brčkog ne samo regulisanje etitetskog državljanstva nego i pravo učešća na izborima za člana Predsjedništva BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kao i na entitetskim izborima, Vlada Distikta i supervizor za Brčkog Rafi Gregorijan uputili su zahtjev vladama entiteta da umanje ili ukinu takse za državljanstvo.

Vlada Republike Srpske na posljednjoj sjednici ovaj zahtjev nije prihvatila. A o razlozima šef biroa Vlade za odnose sa javnošću Vera Sajić kaže:

„Stav Vlade RS je da nema osnova da se stanovnicima Brčko Distrikta smanji ili ukine naknada, odnosno taksa prilikom podnošenja zahtjeva za izbor, odnosno promjenu entitetskog državljanstva jer bi to dovelo u neravnopravan položaj ostale građane BiH, odnosno RS.“


Ovakvu odluku Kancelarija supervizora za Brčko ocjenila je razočaravajućom. Portparol Kancelarije OHR-a u Brčko Distriktu Dragana Knežević – Mišković:

„Razočaravajuće je da nakon 10 godina kašnjenja Brčko ostaje jedinstven slučaj, i njega tako treba i posmatrati. Supervizor je uputio zahtjev u ime šefova poslaničkih klubova u Skupštini Brčko Distrikta koji su mu izrazili svoju bojazan i zatražili njegovu pomoć.“


Vlada FBiH na majskoj sjednici razmatrala je Informaciju o problemima vezanim za implementaciju Zakona o izmjenama Zakona o državljanstvu Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na regulisanje pitanja promjene i izbora entitetskog državljanstva za građane sa prebivalištem u Brčko Distriktu BiH.

Vlada FBiH je zadužila federalna ministarstva pravde i unutrašnjih poslova da predloži izmjene i dopune Zakona o federalnim i adminsitrativnim taksama jer se trenutni iznos takse za izdavanje rješenja o prijemu u državljanstvo FBiH cijeni previsokim.

A do tada oko 30.000 ljudi, koliko se cijeni da ih ima u Brčkom, koji se nisu izjasnili o entitetskom državljanstvu, ako žele da izađu na oktobarske opšte izbore, moraće da popune zahtjeve na kojima će se izjasniti o biračkoj opciji. Ovo će biti moguće uraditi do 19. jula i važiće samo za ove izbore.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG