Dostupni linkovi

Brčko: Projekt zajedničkog razvoja turizma Hrvatske i BiH


Brćko
S ciljem integracije privrede u pograničnom području, poticanjem zajedničkog razvoja turizma baziranog na lokalnim turističkim resursima, partnerskih općina iz Republike Hrvatske i BiH, u Brčkom je potpisana aplikacija na projektu „Destinacija“. Projekt predviđa integraciju i stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora i razvoja turističke ponude prekograničnih općina dviju država.

Sa hrvatske strane nositelj projekta je općina Drenovci, u saradnji s općinama Vrbanja, Nijemci i Vukovarsko-srijemskom županijom. Sa bosanske strane Brčko distrikt, Bijeljina i Gospodarska komora Brčko distrikta. Direktorica Lokalne razvojne agencije Drenovaca, Ana Cvitković Komesarović:

„Za taj turistički projekat prije svega treba da utvrdimo koji su naši zajednički turistički potencijali, jer uistinu ovo područje ima brojne raznolikosti, ali prije svega nas vežu sličnosti – u prirodnom bogatstvu, kulturnom bogatstvu, u povijesnim vrijednostima. Mi se nalazimo na području civilizacije i kulture, što nismo dovoljno valorizirali.“

Projektom je predviđeno stvaranje jedinstvene turističke mape u koju bi bile ucrtane sve turističke ponude, kaže Ana Cvitković Komesarović:

„Cijeli taj projekt proveli bismo, naravno, kroz suradnju, kroz umrežavanje, gdje bi sve dionike s područja turizma, od turističkih zajednica, uprava, razvojnih agencija, posebno s ruralnog područja, sa tradicionalnim ruralnim proizvodima te turističkim uslugama umrežili, ujedinili, i na osnovi toga kreirali zajednički turistički proizvod.“

Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić ističe da ovaj projekt pruža mnoge neiskorištene mogućnosti, prvenstveno otvaranje novih radnih mjesta i plasman domaćih proizvoda, te razvitak dobrosusjedskih odnosa.

„To je prigoda da mi, koji smo naslonjeni na druge, ovako zajednički radimo, stvorimo ideju, ponudimo je i, ukoliko budemo dobro radili, vjerujem da će to biti prepoznato, da ovaj naš projekt koji vrlo zanimljivo zvuči, razvojni projekt koji povezuje mnoge različitosti, Bijeljinu, Brčko, Hrvatsku, ima perspektivu.“

Zamjenik gradonačelnika Bijeljine Huso Zečkanović naglašava da unatoč tome što Bijeljina godišnje bilježi preko milijun domaćih i inozemnih turista, turistički kapaciteti još uvijek nisu dovoljno iskorišteni.

„Zajedničkim snagama, pogotovo ove tzv. brze biciklističke staze, mogu doprinijeti da na našim prostorima drugi brendovi niknu, a to je da naša sela postanu drugačija, da budu sutra mjesto koje će ponuditi nekom dobronamjerniku da se ovdje zadrži koji dan.“

Kandidiranje zajedničkog projekta dviju država podržao je i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Đorđe Ćurčić koji je istaknuo da ovaj projekt treba biti polazna osnova i za druge zajedničke projekte.

„Za sve to je potrebno poštovanje, povjerenje u druge, i da ono što nam je u prošlosti bila mana sada bude vrlina i da to upravo kroz ovakve projekte iskoristimo. Moramo znati da će sve manje sredstava biti u proračunima jedinica lokalne samouprave, kao i državi, i svi ćemo se morati oslanjati na fondove Europske unije.“

Zajednički projekt susjednih općina iz dvije države trebao bi biti implementiran u naredne dvije godine a njegova vrijednost je 552.000 eura.
  • 16x9 Image

    Zoran Matkić

    Završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu 1984. godine. Kao novinar radio za mnoge pisane i elektronske medije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj. Dopisnik RSE od 1997. godine.

XS
SM
MD
LG