Dostupni linkovi

Brčko: Preduhitriti ekstremno nasilje i terorizam


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ulaskom migranata na prostor Evrope i Balkana, javila se, kako vjeruju stručnjaci i potencijalna sigurnosna prijetnja. Eksperti strahuju da bi se među izbjeglicama mogli kriti i teroristi. A upravo je „Borba protiv ekstremnog nasilja i terorizma“ bila glavna tema naučno-stručne konferencije u sklopu obilježavanja 15. godišnjice postojanja i rada Policije Brčko distrikta.

Na konferenciji su sudjelovi predstavnici svih sigurnosnih agencija iz Bosne i Hercegovine a predstavljena je i nova Strategija za borbu protiv terorizma.

Dotaknuti su brojni problemi i razmijenjena iskustva iz oblasti sigurnosti, s posebnim osvrtom na ekstremno nasilje i terorizam. Bosna i Hercegovina ne može biti pusto ostrvo kada je u pitanju ova problematika i potrebno je ići ukorak sa svijetom kako bi se određeni neželjeni događaji mogli preduhitriti i eventualno preventivno djelovati, rečeno je na Konferenciji.

Domaćin Konferencije, šef brčanske Policije Goran Pisić kaže kako u Brčko distriktu do sada nisu imali pojave ekstremnog nasilja i terorizma te da je opća sigurnosna situacija zadovoljavajuća.

„Ona je danas bezbjedna i sigurna, ali na njoj se uvijek treba raditi, na bezbjednosti i sigurnosti. Percepcija sigurnosti bilo kojeg građanina Brčko distrikta sigurno je pozitivna, ali na tome se treba stalno raditi i stalno usavršavati", rekao je Pisić.

Konferencija u Brčkom bila je prilika da se prezentira nova državna Strategija za borbu protiv terorizma. Nova strategija, za razliku od dosadašnje koja je preferirala represivno djelovanje, veći akcenat stavlja na preventivno djelovanje.

U tom cilju potrebno je ostvariti povezanost u svim sferama života, a neophodna je i veća međusobna komunikacija, kaže Vjekoslav Vuković, pomoćnik ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

„Komunikacija s religijskim zajednicama, komunikacija s lokalnom zajednicom, što radimo sa mladima, komunikacija sa visokoškolskim i osnovnim obrazovanjem, jer smo u tom kontekstu čak predložili i promjene curriculuma - da se mali odgajaju na način da se bore protiv govora mržnje u bilo kom obliku", naveo je Vuković.

Vuković naglašava da je Bosna i Hercegovina po pitanju imunosti na terorizam u istoj ravni kao i sve zemlje svijeta.

„Do sad imamo osam pravosnažnih presuda. Gledajući statistički, ne može se kazati da je Bosna i Hercegovina teroristička zemlja. Naime, to i nije, međutim, sada smo u procesu jako velikog broja podignutih optužnica, i za služenje u stranim paravojnim formacijama kao i na poticanju regrutiranja i vrbovanja za terorističke aktivnosti", rekao je on.

Prema dosadašnjim pokazateljima kojima raspolažu sigurnosne agencije, preko 200 građana Bosne i Hercegovine je boravilo na stranim ratištima, od toga 44 žene i 156 muškaraca. Sa stranih ratišta vratilo se njih 45 a znatan broj je i smrtno stradao.

„Čini mi se 35 je poginulo. Ima tu i poginulih žena. Najžalosnije je što je jedan određeni broj njih sa sobom poveo cijele obitelji. Dakle, nema namjere povratka u Bosnu i Hercegovinu. Odlazak obitelji na strana bojišta – čini mi se da oni odlaze u nepoznato i sami nisu svjesni opasnosti, odnosno beskrupuloznosti jednog razbojničkog ratovanja, tako da kažem, kojeg cijeli svijet gleda s velikim negodovanjem“, kaže Vjekoslav Vuković.

U narednom periodu, Ministarstvo sigurnosti BiH, u suradnji s misijom OESS-a u BiH, namjerava raditi na deradikalizaciji osoba koje su zbog ekstremnog nasilja ili terorizma procesuirane i izdržavaju zatvorske kazne. Ovo u cilju kako bi se lakše socijalizirale i integrirale u društvo nakon izlaska na slobodu.

XS
SM
MD
LG