Dostupni linkovi

Brčko distrikt na Skupštini evropskih regija u Parizu


Brčko
Brčko

Delegacija Brčko distrikta BiH, predvođena predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Đorđom Kojićem, sudjelovala je u radu Skupštine evropskih regija u Parizu. Dogovoreno je da se iduće godine u Brčkom održi tematska konferencija na temu investiranja u Brčko distriktu.

Delegacija Brčko distrikta BiH, predvođena predsjednikom Skupštine Brčko distrikta Đorđom Kojićem, sudjelovala je u radu Skupštine evropskih regija u Parizu. Ova najveća asocijacija regija Evrope okuplja predstavnike 250 regija iz 35 evropskih zemalja i 16 međunarodnih organizacija. Dogovoreno je da se iduće godine u Brčkom održi tematska konferencija na temu investiranja u Brčko distriktu.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Đorđa Kojić kaže da je izaslanstvo Brčko distrikta na Skupštini evropskih regija u Parizu dalo značajan doprinos radu ove najveće asocijacije regija Evrope.

„Četveročlana delegacija Skupštine vlade bila je tri dana u Parizu na konferenciji evropskih regija. Imali smo aktivno učešće u radu same konferencije i u izboru predsjedavajućeg konferencije. Zadovoljni smo jer smo imali dosta bilateralnih susreta, kao što je sa predstavnicima njemačkih regija, austrijske, švajcarske, mađarske i francuske regije", navodi Kojić.

Paskal Georgen
, generalni tajnik Skupštine evropskih regija pohvalio je proaktivan i konstruktivan pristup u nastupu delegacije iz Brčko distrikta. Prihvatio je ponudu da se iduće godine u Brčko Distriktu održi tematska konferencija na temu investiranja u Brčko distrikt.

„Dogovorili smo se sa sekretarom regije da iduće godine, negdje u prvoj polovici, organizujemo takvu konferenciju ovdje, u Brčko distriktu, da dođu potenicijalni investitori. Potiče se više regionalna nego međudržavna saradnja, a i Brčko distrikt je jedna od regija. Mi se ovdje moramo prvo definisati – šta mi želimo, da li je to tekstil, da li je to prehrambena ili obućarska industrije, i da tražimo takve regije, srodne nama, a ne da mi sada tražimo regije koje proizvode računare ili nešto drugo", kaže Georgen.

Upitan zbog čega predstavnici evropskih regija imaju interes za održavanje konferencije na kojoj bi se razgovaralo na temu investiranja u Brčko distrikt, Kojić kaže:

„I njima odgovara što je Brčko distrikt samostalna lokalna zajednica i što je na jednom mjestu sve što treba za dobijanje odobrenja, registracije firme, znači, i građevinska dozvola i registracija firme, sve se to može završiti u Brčko distriktu.“

Tijekom održavanja Skupštine evropskih regija u Parizu, izaslanstvo Brčko distrikta dogovorilo je jaču regionalnu suradnju između gospodarstvenika, radi kvalitetnijeg i konkurentnijeg na širem europskom tržištu. Izražena je spremnost sudjelovanju u radu regionalnog tijela Alpe-Adria kojom koordinira regija Kaernten.
XS
SM
MD
LG