Dostupni linkovi

O NATO bazama, Kosovu i Brčiću


Crnogorski ministar spoljnih poslova Milan Roćen, na 15. zasijedanju OSCE ministarskog vijeća, 29. novembra 2007.godine.
Crnogorski ministar spoljnih poslova Milan Roćen, na 15. zasijedanju OSCE ministarskog vijeća, 29. novembra 2007.godine.

Odbor za bezbjednost i odbranu crnogorske Skupštine razmatra razultate Ministarstva odbrane na spoljnopolitičkom planu, kao i slučaj oficira Ilije Brčića koji je nedavno uhapšen u Italiji na zahtjev Hrvatske

Odbor za bezbjednost i odbranu crnogorske Skupštine razmatra razultate Ministarstva odbrane na spoljnopolitičkom planu, kao i slučaj oficira Ilije Brčića koji je nedavno uhapšen u Italiji na zahtjev Hrvatske. Ministar odbrane Boro Vučinić je, odgovarajući na pitanja predstavnika opozicije, rekao da nema indicija da je bezbjednost Crne Gore ugrožena zbog situacije na Kosovu.
„Crnogorski državni organi vrlo ozbiljno i odgovorno prate situaciju na Kosovu i Crna Gora želi da se pitanje budućeg statusa Kosova riješi na miran način“, saopštio je ministar odbrane Boro Vučinić, odgovarajući na pitanje članova Spoljnopolitičkog odbora i Odbora za odbranu i bezbjednost o bezbjednosnoj situaciji u Crnoj Gori. Iako su predstavnici opozicije bili nezadovoljni odgovorima predstavnika Vlade Vučinić je rekao da nema indicija da je bezbjednost Crne Gore ugrožena zbog situacije na Kosovu:
„Do sada sa aspekta nadležnih organa i službi koje prate razvoj događaja situacija je takva da nema indikatora koji pokazuju da je ugrožena bezbjednost Crne Gore, da ono što može biti u narednom periodu i na šta traba obratiti pažnju to je moguće pitanje izbjeglica koje se može u Crnoj Gori otvoriti. Želim da još jedanput kažem da je to pitanje, posebno pitanje granice, pitanje koje prati i Uprava policije, pitanje koje će se sagledavati od svih organa koji se bave pitanjem bezbjednosti i procjene u Crnoj Gori i Savjeta za odbranu i bezbjednost i Vlade, parlamenta i svih koji će o tome voditi računa. Tako da za sada od strane organa koji neposredno prate bezbjednosnu situaciju, ponavljam, da nema indikatora koji pokazuju da je ugrožena na bilo koji način bezbjednost Crne Gore“.
„Kada je riječ o konačnom rješenju statusa Kosova Crna Gora se zalaže za ono rješenje iza kojeg će stajati Ujedinjene Nacije i Evropska unija“, rekao je Vučinić:
„Odgovorno pratimo sa naše strane ono što će se u narednom periodu dešavati, priželjkujući da se to pitanje riješi na miran način, da se pitanje riješi na što je moguće veći stepen saglasnosti svih strana, zainteresovanih strana i da konstantno do finalnog rješenja bude dijalog prisutan“.
Pojedini predstavnici iz opozicije su bili nezadovoljni izvještajem Ministarstva odbrane o rezultatima dosadašnjeg rada. Predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić je saopštio da se više informacija o radu Ministarstva odbrane i vojsci može saznati iz medijskih izvještaja nego iz izvještaja Ministarstva odbrane:
„Potpuno sam ubijeđen da ste vi imali kao novinari mnogo više informacija nego što su nama ovdje dostavili, ali ništa novo od ove vlasti. U vezi ove informacije samo jedna rečenica. Dovoljno je čuti, pročitati i zaključiti, gospodo iz Ministarstva odbrane, da se ova informacija svodi samo na razne kurseve, obuke, što je dobro da ljudi uče jezik i na uništavanje oružja“.
Odgovarajući na pitanje da li su do sada u crnogorske luke ulazili brodovi na nuklearni pogon i da li postoje planovi za izgradnju NATO baza u Crnoj Gori Vučinić je rekao:
„Nemamo u tim kontaktima koje smo imali sa predstavnicima NATO-a nikakvih nagovještaja da bi moglo doći do izgradnje NATO baza u Crnoj Gori. Da li je u prošloj godini uplovio neki brod u naše luke koji ide na nuklearni pogon sada mogu i ovom prilikom da iskoristim i dam javno odgovor i predstavnicima medija i građanima da to nije bilo u prethodnoj godini niti da imamo registrovanu takvu činjenicu“.
U nastavku sjednice raspravljaće se o hapšenju oficira bojnog broda kapetana Ilije Brčića u Italiji na osnovu potjernice iz Hrvatske gdje je u odsustvu osuđen na petnaest godina zatvora zbog ratnih zločina. Pojedini predstavnici opozicije su najavili da će od Vučinića tražiti da podnese ostavku zbog ovog slučaja.
XS
SM
MD
LG