Dostupni linkovi

U pucnjavama u dve škole u Brazilu ubijeno troje ljudi


Policajci na ulazu u jednu od škola u kojoj se dogodila pucnjava, Arakruz, Brazil, 25. novembar 2022.
Policajci na ulazu u jednu od škola u kojoj se dogodila pucnjava, Arakruz, Brazil, 25. novembar 2022.

Najmanje tri osobe su stradale, uključujući rinejdžerku, dok je 11 ranjeno pucnjavama u dve škole na jugoistoku Brazila, saopštile su lokalne vlasti, preneo je AFP.

Vlasti u gradu Arakruz (Aracruz), u državi Espirito Santo, saopštile su da je šesnaestogodišnji napadač u petak ujutro 25. novembra otvorio vatru na grupu nastavnika u svojoj bivšoj školi, ubivši dve osobe, a dok je devetoro ranjeno.

Potom je napustio tu školu i otišao u obližnju privatnu školu, gde je ubio tinejdžerku i ranio dve osobe.

Vlasti su uhapsile ubicu, rekao je guverner Renato Kazagrande, koji je proglasio trodnevnu žalost u državi.

"Bio je učenik (prve) škole do juna, 16-godišnji maloletnik. Njegova porodica ga je potom prebacila u drugu školu. Imamo informacije da je bio na psihijatrijskom lečenju", rekao je Kasagrande na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, usled ozbiljnosti povreda, životi nekih od preživelih su i dalje ugroženi.

Zvaničnici su rekli da je napadač, inače sin policajca, u napadu upotrebio dva pištolja, oba registrovana na njegovog oca, jedan službeni, drugi u privatnom vlasništvu.

Kazagrande je rekao da se činilo da je napadač pažljivo isplanirao napad, provalio kroz zaključana vrata i zaobišao školsko obezbeđenje.

Grad Arakruz ima oko 100.000 stanovnika.

Oglasio se novoizabrani predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, koji je u poruci na Tviteru pucnjavu nazvao "apsurdnom tragedijom".
Pucnjave u školama su relativno retke u Brazilu, ali su u porastu poslednjih godina.

U najsmrtonosnijoj pucnjavi 2011. godine u školi u Brazilu poginulo je 12 dece, kada je muškarac otvorio vatru na svoju bivšu osnovnu školu u predgrađu Rio de Žaneira, Realengo, a zatim se ubio.

Dvojica bivših učenika su 2019. godine ubili osam ljudi u srednjoj školi u Suzanu, u blizini Sao Paula, a zatim su sebi oduzeli život.

XS
SM
MD
LG