Dostupni linkovi

Posmatrači EU nepoželjni na izborima u Brazilu


Brazilski predsednik Žair Bolsonaro

Brazilske vlasti su saopštile u utorak, 3. maja, da Evropska unija neće posmatrati predstojeće izbore u toj latinoameričkoj zemlji, suprotno ranijoj najavi.

Vlasti su navele da "nisu postojali svi neophodni uslovi za odobravanje sveobuhvatne misije za posmatranje izbora", koja zahteva posetu desetina tehničara uoči oktobarskog glasanja.

Brazilske vlasti su prošlog meseca saopštile da su prvi put pozvale predstavnike EU da posmatraju izbore na kojima se očekuje oštra borba desničarskog predsednika Žaira Bolsonara i njegovog glavnog rivala, levičara Luisa Inasija Lule da Silve, bivšeg šefa države.

Bolsonaro, koji će se kandidovati za drugi mandat, više puta je tvrdio da je sistem elektronskog glasanja u zemlji nepouzdan, ne iznoseći dokaze za tu tvrdnju.

U narednim mesecima bi manja i čisto "tehnička" komisija iz EU mogla da bude pozvana da posmatra izbore, navele su vlasti.

Druge grupe koje su ranije posmatrale brazilske izbore i ove godine će biti prisutne, uključujući Organizaciju američkih država i Zajednicu zemalja portugalskog govornog područja.

XS
SM
MD
LG