Dostupni linkovi

Brazilski senatori podržali podizanje krivične prijave protiv Bolsonara zbog postupanja tokom pandemije


Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro

Brazilski senatori glasali su za preporuke da se optuži predsjednik Jair Bolsonaro zbog njegovog postupanja tokom pandemije korona virusa.

Vijeće Senata podržalo je izvještaj koji poziva na podizanje optužnice desničarskog predsjednika i populiste Bolsonara, uključujući zločine protiv čovječnosti, nakon 600.000 smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-om 19.

Preporuke su poslane glavnom tužiocu kojeg je Bolsonaro imenovao na tu poziciju.

Brazil je po broju smrtnih slučajeva na drugom mjestu u svijetu poslije Sjedinjenih Država.

COVID tragedija u Rusiji i Brazilu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:02 0:00

Nema garancije da će preporuke Senata dovesti do podizanje krivične prijave, jer preporuke iz izvještaja sada mora procijeniti glavni tužilac Augusto Aras od kojeg se očekuje da štiti predsjednika.

Predsjednik se takođe proziva za zloupotrebu javnih sredstava i podsticanje na kriminal.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Senatski odbor je zatražio od Vrhovnog suda zemlje i da suspenduje Bolsonara s društvenih mreža zbog neistinitih izjava o povezanosti između vakcina protiv korona virusa i AIDS-a.

Bolsonaro je navodno tvrdio da se kod potpuno vakcinisanih ljudi brže razvija AIDS. Platforme društvenih medija reagovale su na videosnimke u kojima je davao te izjave. Facebook ih je uklonio, YouTube mu je blokirao profil i uklonio navedeni snimak.

"Uklonili smo video s kanala Jaira Bolsonara zbog kršenja naše politike protiv širenja medicinskih dezinformacija u vezi s COVID-om 19, zbog navoda da vakcine ne smanjuju rizik od zaraze bolesti i da izazivaju druge zarazne bolesti", navodi se u saopštenju YouTubea.

Brazilski predsjednik bio je pozitivan na korona virus u julu 2020. godine, a vjeruje se da je uzimao hidroksihlorokin, lijek protiv malarije, a imao je samo blage simptome.

Iako je prošlog januara rekao da neće primiti nijednu vakcinu protiv COVID-a 19, Bolsonaro je obećao da će brzo vakcinisati sve Brazilce.

Novinska agencija Reuters ranije je prenijela da je odbor Senata zatražio pristup zapisima o Bolsonarovim internet aktivnostima.

Kako se navodi u izvještaju, senatori su se složili da zatraže podatke od Googlea, Twittera i Facebooka polazeći od aprila 2020. godine pa sve do danas.

U izvještaju od 1.300 stranica preporučuje se podizanje optužnica i protiv dvije korporacije i 77 drugih osoba, uključujući trojice punoljetnih predsjednikovih sinova.

Nakon objave izvještaja, senator Renan Calheiros, centristički političar koji je njegov glavni autor, rekao je da će "vlada haosa Jaira Bolsonara ući u historiju kao najniži nivo ljudske neimaštine".

Glasanjem u Senatu završena je šestomjesečna istraga koja je ukazala na skandale i korupciju unutar vlade.

XS
SM
MD
LG