Dostupni linkovi

Bratunac: Bošnjaci zabrinuti nakon incidenta i pronalaska oružja


Bratunac, foto: oslobodjenje.ba
Bratunac, foto: oslobodjenje.ba
Samo dan nakon incidenta u kom su četvorica maloljetnika na mezarju Veljaci počupali nišane i od njih pravili krstove, u zgradi u neposrednoj blizini pronađeno je ilegalno skladište oružja.

U kući Srđana Vrzića, koja se nalazi neposredno uz šehidsko mezarje Veljaci kraj Bratunca, policija je, između ostalog, pronašla 13 automatskih pušaka, jedan puškomitraljez, 80 ručnih bombi, pet pištolja, dvije zolje, skoro četiri kilograma plastičnog eksploziva, osam granata, veliku količinu municije, dijelova oružja i vojne opreme.

Pronađeno oružje izazvalo je strah kod povratnika Bošnjaka, kažu u Medžlisu Islamske zajednice Bratunac.

„Ljudi su jednom preživjeli genocid koji se desio ovdje, stravičan zločin, i svaka pomisao na rat, na oružje, jednostavno na skrnavljenje ljude ostavlja bez daha, a kamoli da razmišljaju o prespektivi u budućnosti“, navodi glavni imam Elvir Hodžić.

Naoružanje je pronađeno dan nakon kolektivne dženaze za 34 civilne žrtve zločina u Bratuncu.

Dan prije dženaze četiri maloljetnika u toku noći upali su na mezarje Veljaci, počupali nišane i od njih pravili krstove.

I njih četvorica, kao i Srđan Vrzić, saslušani su u bratunačkoj policiji i nakon toga pušteni.

„Izvršena je kriminalistička obrada nad predmetnim licem i protiv istog će biti podensen izvještaj Okružnom tužilaštvu Bijeljina zbog učinjenog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija“, navodi komandir Policijske stanice Bratunac Siniša Pantić.

Potpredsjednik Narodne Skupštine RS Ramiz Salkić kaže da ovakvi incidenti nisu rijetkost.

„Pitamo se zapravo koliko tog naoružanja postoji kod drugih građana, a da policija ne zna za postojanje tog naoružanja. S druge strane, činjenica da je ono što se dešavalo na mezarju Veljaci prije nekoliko noći i da su huligani koji su to počinili okarakterisani samo kao ’narušavanje sigurnosti mrtvaca’, kako kaže policija, a ne kao raspirivanje vjerske, nacionalne i druge mržnje, nam govori da ni u ovom slučaju ne možemo očekivati ozbiljniju aktivnost ni policije ni tužilaštva“, ocjenjuje Salkić.
XS
SM
MD
LG