Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tomić optužuje Dodika za namještanje afere sa maloljetnicom


Foto: Midhat Poturović
Pripadnici policije Republike Srpske prije osam dana spektakularno su uhapsili 17 osoba osumnjičenih za navođenje na prostituciju maloljetnice iz opštine Bratunac. Među uhapšenima bili su zamjenik načelnika opštine Srebrenica, direktor škole, profesori, a osumnjičen je bio i državni ministar sigurnosti.

Privedeni su odmah pušteni, a novinski stupci tri dana su punjeni novim detaljima o tzv. sex aferi. Osam dana nakon toga afera je gurnuta pod tepih.

Advokat Duško Tomić, koji u ovom slučaju zastupa porodicu maloljetnice, ocjenjuje kako kršenje postupka navodi na zaključak da je riječ o politički motiviranoj akciji:

„Jasno da iza ovoga stoji jedna politička igra. I nemam dileme dana čelu te političke igre je Milorad Dodik.“

Djevojčica je smještena u Sigurnu kuću, a pošto su osumnjičeni pušteni na slobodu, dodijeljena joj je 24-satna policijska zaštita. No advokat Tomić kaže kako je i taj postupak policije ustvari žrtvu stavio u poziciju zločinca:
Zabrinjava činjenica da je Radmila Žigić, koja je na čelu sigurne kuće u kojoj je maloljetnica, pripadnica SNSD-a koja je u ratu bila zdušno kao portparol IB korpusa i koja je sada vrlo bliska politici Milorada Dodika, isto kao i ministar policije Čađo koji ide u ovu akciju.


„Šta to znači da policija na prijedlog nevladine organizacije postavi 24 sata policijaca ispred Sigurne kuće? To više nije sigurna kuća. Ako se zna da je to tajno mjesto, sad svi vide policiju da čuva tu kuću - i gotovo je, to je mjesto koje je dekonstruisano. Drugo, hoće li da sada javnost posumnja, a ja već sumnjam, da ta policija drži u zarobljeništvu tu djevojčicu? I mene sad zabrinjava činjenica da Radmila Žigić, koja je na čelu te kuće, je pripadnica SNSD-a koja je u ratu bila zdušno kao portparol IB korpusa i koja je sada vrlo bliska politici Milorada Dodika, isto kao i ministar policije Čađo koji ide u ovu akciju. Ovo postaje skandalozno i vrlo zabrinjavajuće.“

Takvo spektakularno hapšenje osumnjičenih moglo je biti izvedeno jedino uz pripremljene dokaze, no tužilac Muris Šabić iz Bijeljine još nema pripremljene optužnice. Objašnjenje za to ne želi dati. Umjesto toga na oficijelnoj web stranici tužilaštva napisano je šturo saopštenje kad je akcija počela, zbog čega i da još uvijek traje, a glasnogovornica je od završetka akcije na bolovanju. Osim što je javnost uskraćena za objašnjenje cijele ove akcije, uskraćeni su i osumnjičeni koji su odlučili angažirati advokate i njima prepustiti ovu priču.

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković za RSE je izjavio:

„Ja puno povjerenje dajem svom braniocu i pravosudnom sistemu da na kraju odluče pravedno za sve ljude koji se nalaze na toj listi. Ono što je najvažnije je da imam podršku moje porodice i da imam podršku ljudi. Šta dalje reći nego samo prepustiti stvar pravosudnim organima neka se bavi time - a javnost ima pravo na svoje mišljenje.“

Slučaj treba preuzeti Sud BiH


Sudbina djevojčice prepuštena je socijalnim radnicima Centra za socijalni rad, a o tome kako će nastaviti svoj život, posebno nakon objavljivanja identiteta, malo ko mari. Milan Simeunović, Centar za socijalni rad Bijeljina:

„Dok traje postupak, koji se inače vodi pred sudom nadležnog suda, odnosno tužilaštva, nakon okončanja tog postupka, kada prestane potreba Centar Bijeljina će obavijestiti nadležni centar za socijalni rad po mjestu stanovanja maloljetne osobe da dalje preuzme brigu i staranje o maloljetnici. Da li će je vratiti roditeljima, da li će odrediti novog staratelja ili će tražiti neko drugo, adekvatno zbrinjavanje, neku drugu porodicu, dom, lokalni centar će odlučiti o tome.“
Ovdje treba otvarati stalno nove afere, nove senzacije - da se stare zaboravljaju, da se ide dalje, a u suštinskom smislu nijedno pitanje se ne rješava.


Sociolog Salih Fočo ocjenjuje kako se ovakva situacija da se žrtva stavi u deseti plan, ili da osumnjičenici budu na stubu srama prije nego što je utvrđeno jesu li učesnici i da za to niko ne odgovara, moguća samo u haotičnoj BiH, miljama dalekoj od demokratije:

„Sjećate se bezbroj afera koje su bile, poslije ove zadnje policijske, koje su bile spektakularno izvođene - recimo, nedavno kada je kordon policije vodio neku akciju na vehabijama, i redom tako. Naime, ovdje treba otvarati stalno nove afere, nove senzacije - da se stare zaboravljaju, da se ide dalje, a u suštinskom smislu nijedno pitanje se ne rješava i zbog toga žrtve ne mogu doći do izražaja niti bilo kakvu satisfakciju dobiti, ni političku, ni materijalnu, ni pravnu.“

Advokat Tomić zatražio je da slučaj navođenja maloljetnice na prostituciju preuzme Sud BiH kako bi se politizaciji stalo ukraj:

„Mislim da bi Tužilaštvo BiH moralo da postavi pitanje Tužilaštvu u Bijeljni, a i policiju u Banjoj Luci zbog čega nisu informisali i ustupili predmet Tužilaštvu BiH kad se zna da je nešto slično bilo u Derventi prije godinu i po dana kada su tri čovjeka proslijeđena zbog ovakvih stvari Tužilaštvu BiH i sad se toj grupi sudi. A ovdje imate 16 ljudi sumnjivih, imate i ministra sigurnosti BiH, i to nije navelo Tužilaštvo. Drugo, mislim da Ministarstvo ljudskih prava BiH ima ovdje posla. I bilo bi jako važno napraviti jedan okrugli sto gdje će se pozvati relevantne organizacije i institucije i napraviti jedna strategija kako dalje - jer ovo ovako ništa ne valja.“

Pročitajte i ovo
Srebrenica: Hapšenja zbog prostitucije i trgovine ljudima
Akcija u Srebrenici pokazala niz slabosti društva i institucija
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG