Dostupni linkovi

Prema preliminarnim rezultatima načelniku Bratunca izglasano nepovjerenje


Glasanje o opozivu načelnika opštine Bratunac, 7. august 2022.

Prema prvim preliminarnim rezultatima građani Bratunca izglasali su nepovjerenje načelniku opštine Srđanu Rankiću. Referendum u ovoj opštini koja se nalazi u entitetu Republika Srpska je održan 7. avgusta.

Pravo glasa za opoziv načelnika opštine Bratunca imalo je 18.886 glasača, od čega 3.155 putem pošte. Iz Federacije Bosne i Hercegovine 784 birača su mogla glasati u odsustvu.

"Na jučerašnjem referendumu glasalo je 7.065 birača. U taj broj uračunati su rezultati glasanja putem mobilnog tima i sa nepotvrđenog biračkog mjesta", rekla je za Radio slobodna Evropa Ivana Milanović, predsjednica Komisija za provođenja referenduma o opozivu načelnika opštine Bratunac.

"Do sada su prebrojani listići sa redovnih biračkih mjesta i 3.371 birač se izjasnio za opoziv načelnika, dok je 2.904 birača dalo podršku Srđanu Rankiću, aktuelnom načelniku opštine Bratunac", rekla je Milanović i dodala da je do sada bilo 125 nevažećih listića.

Tokom dana bit će prebrojani listići sa, kako je rekla Milanović, nepotvrđenog biračkog mjesta na kojem su glasala 644 birača i 21 listić koji su sakupljeni putem mobilnog tima."

Referendum je prošao bez incidenata, a konačni rezultati biće poznati 18. avgusta.

Šesnaest od 25 odbornika Skupštine opštine Bratunac pokrenulo je inicijativu za opoziv načelnika Srđana Rankića 7. jula.

U obrazloženju ove odluke, odbornici su istakli da je skoro nemoguća komunikacija između odbornika i načelnika opštine i da ga više ne podržavaju ni neki odbornici koji su predvodili njegovu predizbornu kampanju.

Uz načelnika su ostali odbornici Stranke demokratske akcije (SDA), jedan odbornik Partije demokratskog progresa (PDP), dio nezavisnih odbornika i dio odbornika koji su napustili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Rankić je bio član SNSD-a, ali je stranku napustio u januaru 2022. i osnovao stranku Srpski narodni front.

Na posljednjim lokalnim izborima 2020. pobijedio je kao nezavisni kandidat za načelnika opštine iako je zvanično bio član Glavnog odbora SNSD-a.

XS
SM
MD
LG