Dostupni linkovi

Bratunac: Projektima i dijalogom do društvene pravde


Radionica u Bratuncu

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini realizuje projekt animiranja stanovnika na prevazilaženju diskriminacije i stvaranja društvene pravde. Na tu temu, u Bratuncu je organizovana radionica gdje su žene iz ove opštine iznijele pozitivne primjere prevazilaženja različitosti i stvaranja uslova za zajednički život.

Istraživanje OSCE-a pokazuju da ima slučajeva kršenja ljudskih prava i krivičnih djela iz oblasti mržnje i nasilja. Da bi se taj broj smanjio, kroz razne projekte angažovano je stotinjak nevladinih organizacija, kao i lokalne zajednice.

„Prošle godine smo imali 160 registrovanih slučajeva krivičnih djela počinjenih iz mržnje, dok je bilo desetak slučajeva u kojima je bio prisutan neki vid nasilja. Mi radimo sa lokalnim vlastima i nevladinim sektorom da se smanji taj broj. Kroz inicijativu pod nazivom „Super građanin“ animiralismo stotinjak nevladinih organizacija i više od hiljadu pojedinaca koji žele da ustanu protiv stereotipa, predrasuda i ovih krivičnih djela“, kaže Will Richard, predstavnik ureda OCSE-a Srebrenica.

Na putu do stvaranja društvene pravde, dijalog je od velike važnosti ističe Will Richard:

„Definitivno, dijalog je formula da se borimo protiv stereotipa i predrasuda. Posebno je važno razgovarati sa mladim ljudima, srednjoškolcima i studentima. Mladi ljudi treba da razgovaraju i druže se i tako će se postići uspjeh u izgradnji pomirenja“, kaže Richard.

Većina udruženja iz Bratunca realizuje niz projekata korisnih za zajednicu. Na taj način razbijaju se stereotipi i predrasude.

Imali smo različite projekte u mjesnim zajednicama. Iako smo udruženje koje okuplja žene, radili smo mostove, stanice za otkup mlijeka, puteva, kancelarija mjesnih zajednica, dječijih igrališta... Ono što mi želimo jeste da se žene uključe u drzuštveni život“, ističe Željana Pjevalica, predsjednica Udruženja Priroda.

Da bi se prevazišle različitosti i stvorila društvena pravda, žene iz Konjević Polja i Kravice imaju nekoliko zajedničkih projekata. „

„Neka se svi ugledaju na udruženje „Jadar“ iz Konjević Polja i „Maja“ iz Kravice, pa će vidjeti šta rade žene.Žene su te koje su počele da se druže i ruše barijere. U početku smo imale različite projekte, a nakon toga smo odlučile da se žene bošnjačke i srpske nacionalnosti druže kroz zakedničke projekte“, ističe Ifeta Mejremić iz Konjević Polja.

Stanka Frančić iz udruženja Forum žena Bratunac napominje da su žene sada aktivne u svim segmentima.

Organizujemo radionce, seminare i okrugle stolove. Okupljamo i mlade ljude, imali smo feminističku školu gdje smo radili na socijalizaciji omladine. Cilj nam je da od školskih dana omladina bude uključena u društvene tokove. Animirali smo i žene da budu aktivnije i od četiri odsto, sada smo stigli do 22 odsto zastupljenosti žena u radu mjesnih zajednica“, kaže Stanka Frančić.

U procesu stvaranja društvene pravde najteže je bilo na samom početku, ali žene su te koje ruše barijere.

„Kad su se Bošnjakinje i Srpkinje iz Konjević Polja i Kravice prvi put sastale, bilo je teško.Ali, kada su se žene „otvorile“, kada su ispričale šta su doživljavavale u toku proteklog rata, uvidjele smo da smo proživjele istu sudbinu, ali , pošto se do tadanismo sastajele, o tome nismo ranije govorile. Zajednički stav je da mi imamo istu sudbinu i da moramo živjeti zajedno“, naglasila JeIfeta Mejremić iz Konjević Polja.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG