Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bratunac: Obilježena godišnjica stradanja Srba iz regije Birač


Obilježavanje godišnjice u Bratuncu, 9. juli 2016.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na Vojničkom groblju u Bratuncu, odata je pošta za 3.267 Srba iz regije Birač, stradalih u proteklom ratu. Centrani skup održan je u centru grada, uz prisustvo nekoliko hiljada građana regije.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, istakao je da je nepravedno što se zločini nad Srbima zaboravljaju i zapostavljaju.

"Na ovim prostorima ubijeno je oko 3.500 Srba za vrijeme rata. Niko ne pravda veliki zločin koji se desio u Srebrenici, ali boli činjenica da se na međunarodnom planu favorizuje samo to stradanje, taj zločin, a zaboravlja se stradanje Srba na ovim prostorima", rekao je Dodik.

Među prisutnima Aleksandar Vulin i Milorad Dodik
Među prisutnima Aleksandar Vulin i Milorad Dodik

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije, ističe da očekuje da i predstavnici Bošnjaka dođu u Bratunac i poklone se srpskim žrtvama.

"Ja svake godine očekujem da će ovdje biti neko od predstavnika drugih naroda iz Bosne i Hercegovine. Svake godine se nadam da će doći neko da uradi ono što je uradio premijer Aleksandar Vučić u Srebrenici, da će doći neko da pogne glavu pred ovim žrtvama, da će doći neko da se ovoj deci zakune da se ovako nešto nikada ne dogodi... Ali, nema nikoga i ostaje da Srbi samo stoje nad svojim grobovima", rekao je Vulin.

Na obilježavanju godišnjice stradanja Srba iz regije Birač nije bilo predstavnika Bošnjaka, niti iz međunarodne zajednice.

"Danas ovdje nema nikoga iz međunarodne zajednice, a otiđite za dva dana u Srebrenicu i vidjećete ko je sve došao. Vidjećete koliko su to dupli aršini koji ne vode ničemu. Najveći rušilac Bosne i Hercegovine je međunarodna zajednica koja ima različite standarde", rekao je Dodik.

  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG