Dostupni linkovi

Braniteljski 'krik očaja'


Zakonom moramo zaštititi sve one branitelje koji nisu ostvarili nikakva prava: Mladen Begić
Zakonom moramo zaštititi sve one branitelje koji nisu ostvarili nikakva prava: Mladen Begić

Članovi udruženja "Zaboravljeni branitelji" protestovali su u Mostaru ispred centrale Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) izražavajući nezadovoljstvo trenutnim položajem u kojem se ova populacija nalazi i traženjem hitne tematske sjednice koju im je, kako ističu, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u roku od sedam dana potpisanim dokumentom obećao još 15. novembra. Međutim, sjednica još nije zakazana.

Vlado Marušić iz udruženja "Zaboravljeni branitelji" Zapadnohercegovačkog kantona ističe kako je današnje okupljanje boraca "krik očaja ove populacije".

''HDZ BiH nije ispoštovao svoje potpisane zaključke da se sjednica inicira, zakaže i održi. Ovo pokazuje da se država BiH srozala na najniže grane dozvoljavajući da najčasniji sinovi, komponenta HVO-a (Hrvatsko vijeće obrane) i Armije BiH, odnosno MUP Federacije BiH, traži svoju pravdu na ulici", kaže Marušić.

Predsjednik udruženja "Zaboravljeni branitelji" Drago Grbavac za Radio Slobodna Evropa kaže da su se borci okupili kako bi upozorili da se prema njima "tako ne može ponašat, jer je u pitanju povjerenje".

"Obećali su da će do kraja dana održati sastanak i sačiniti prijedlog. Mi ništa drugo ne tražimo nego da ispune obećanje", navodi Grbavac.

Učesnicima se obratio HDZ-ov ministar za branitelje Mladen Begić koji je rekao da ni nakon javnih rasprava, prijedlog Zakona o demobiliziranim borcima nije ušao u parlamentarnu proceduru.

"Kroz taj zakon moramo zaštititi sve one branitelje koji nisu ostvarili nikakva prava, ni na mirovinu, ni na zaposlenje, ni na braniteljski dodatak, te još 12 prava od zdravstvene zaštite do ostalog", kaže Begić.

Protest ispred sjedišta HDZ-a BiH u Mostaru
Protest ispred sjedišta HDZ-a BiH u Mostaru

Tajnik udruge "Zaboravljeni branitelji" Franjo Hrstić podsjetio je okupljene na zahtjeve koji su parlamentarcima davno upućeni.

"Sačinjavanje registra branitelja, braniteljski dodatak, prestanak finansiranja braniteljskih udruga kojih ima previše, a razjedinjene su", naveo je Hrstić.

Drago Grbavac kaže da je nakon rata bilo oko 230.000 pripadnika Armije BiH i oko 37.000 pripadnika HVO-a, a sad ih ukupno ima 585.000.

"Kako je to normalno da danas ima dvostruko više onih koji su branili ovu zemlju 22 godine od završetka rata", pita se predsjednik udruženja "Zaboravljeni branitelji".

Branitelji insistiraju da se njihovi zahtjevi ispune prije usvajanja budžeta Federacije BiH za 2018. godinu, te da se sredstva potrebna za njihove dodatke uplaniraju u budžet.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG