Dostupni linkovi

Branitelji Perišića zatražili poništavanje presude


Momčilo Perišić
Momčilo Perišić
Na Haškom sudu protekli tjedan je održana žalbena rasprava u procesu protiv bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, na kojoj su njegovi branitelji zatražili poništavanje prvostupanjske presude od 27 godina zatvora.

Perišić je u rujnu prošle godine proglašen krivim za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici, kao i za propust kažnjavanja naredbodavca raketnih napada na Zagreb. Pritom je oslobođen optužbe za izravno zapovijedanje pokolja u Srebrenici jer, prema nalazu sudaca, nije imao efektivnu kontrolu nad snagama Vojske Republike Srpske kojima je zapovijedao Ratko Mladić.

Nema dokaza da je pomoć koju je Perišić pružao vojskama bosanskih i hrvatskih Srba bila usmjerena na činjenje zločina, istaknula je obrana tijekom žalbene argumentacije. Prema branitelju Novaku Lukiću, Vojska Republike Srpske i Srpska vojska Krajine imale su pravo da se bore i oslanjaju na pomoć Savezne Republike Jugoslavije i njezine vojske kako bi vodile rat:

„Većina je učinila grešku kad je utvrdila da je dokazan akt u ovom predmetu na osnovu zavisnosti Vojske RS od pomoći Vojske Jugoslavije za njeno funkcionisanje kao vojske. Ovo dovodi do automatske kriminalizacije pružanja pomoći u cilju vođenja rata.“

I sam Perišić je ponovio tijekom obraćanja žalbenim sucima kako je legitimno davati pomoć u ratu, što i danas rade zapadne države bez sankcija, odbijajući pritom zapovjednu odgovornost za zločine srpskih snaga u Hrvatskoj, te Bosni i Hercegovini:

„Moj slučaj ostaje jedinstven u svijetu. Nikad se nije desilo da načelnik generalštaba jedne vojske bude optužen i osuđen za zločine koje su počinili pripadnici druge vojske na teritoriji druge države.“

Perišić je istaknuo kako je on samo provodio odluke političkih predstavnika tadašnjih jugoslavenskih vlasti u Beogradu, dajući naslutiti da je on samo žrtveno janje za Međunarodni sud, dok su pravi nalogodavci pomoći za ratovanje i danas slobodni:

„Moj direktni nadređeni, predsjednik SR Jugoslavije i predsjednik Vrhovnog savjeta odbrane Zoran Lilić, koji mi je izdavao naređenja za pružanje pomoći Vojsci RS i Vojsci RS Krajine, nije ni optužen ni osuđen, a da sam ja odbio njegovo naređenje bio bih kažnjen drastičnije nego mi je rekla većina u prvostepenoj odluci.“

Podsjetimo, prvostupanjski suci su zaključili u osuđujućoj presudi kako bez pomoći Vojske Jugoslavije, na čijem je vojnom čelu bio Perišić, ne bi bilo sukoba velikih razmjera ni u Hrvatskoj, niti u Bosni i Hercegovini.

Nakon argumentacije obiju strana u postupku, tijekom koje je tužiteljstvo zatražilo zadržavanje osuđujuće presude, predsjedavajući sudac Žalbenog vijeća Theodor Meron zaključio je raspravu i naglasio kako će konačna presuda Perišiću biti „uskoro donesena“.

******************

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG