Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sud BiH danas je, na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio ekstradicijski pritvor hrvatskom generalu Branimiru Glavašu. Glasnogovornica Suda BiH Mauela Hodžić izjavila je da se radi o pravnom presedanu, s obzirom na to da je utvrđeno da je Glavaš stekao bosanskohercegovačko državljanstvo na legalan način.

Sud BiH odredio je danas ekstradicioni pritvor Branimiru Glavašu, čije izručenje traži Hrvatska, a koji može trajati maksimalno 40 dana. Sud BiH je iznio stanovište da se ekstradicioni pojam državljanstva mora tumačiti tako da se pravo na državljanstvo ne smije svjesno i namjerno koristiti u cilju sticanja “neprava”.

Sud BiH utvrdio je legalnost državljanstva BiH koje je dobio Branimir Glavaš, ali je zaključio da je upis u državljanstvo zatražen sa očiglednom namjerom izbjegavanja procesuiranja i eventualnih posljedica osude za krivično djelo ratnog zločina. Glasnogovornica Suda BiH, Manuela Hodžić:

„Sud je prihvatio činjenicu da je Branimir Glavaš 22. oktobra 2008. godine na zakonit način stekao državljanstvo BiH, međutim, Sud je odlučio da je u vrijeme sticanja državljanstva kod Branimira Glavaša postojala očigledna namjera da izbjegne procesuiranje i eventualno osudu za krivično djelo ratni zločin, počinjen u Republici Hrvatskoj. Kako se navodi u odluci Suda BiH, u specifičnom kontekstu zemalja u okruženju, kruto tumačenje pojma državljanstva očigledno podriva pravni poredak i ugrožava pravdu.“

Glavašev advokat Nikica Gržić izjavio je da se radi o kršenju zakona i elementarnih ljudskih prava te napomenuo da će odbrana uložiti žalbu na odluku Suda u roku od 24 sata. Na osnovu Interpolove potjernice, Glavaš je jučer uhićen u Kupresu. Njega je Županijski sud u Zagrebu 8. maja osudio na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Branimir Glavaš, koji je nakon nepravomoćne presude za ratni zločin u Hrvatskoj pobjegao u BiH, trenutačno se nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu, gdje je smješten u srijedu.

Glavaš je, inače, iznoseći svoju obranu pred Brankom Perićem, sucem za prethodno saslušanje, zatražio da ga se pusti na slobodu s obzirom da je državljanin BiH. Kazao je kako je u svakom trenutku spreman pristupiti novom suđenju po optužnici kojom ga se teretilo u Republici Hrvatskoj, no da je to spreman učiniti jedino pred nepristranim sudom.

"Takvim smatram Sud BiH", kazao je Glavaš.

On je ponovio svoju priču da mu se u Zagrebu sudilo u "politički motiviranom i politički konstruiranom procesu". U svom poznatom stilu, kao nalogodavca je još jednom optužio hrvatskog premijera Ivu Sanadera, a aktualnog ravnatelja policije Vladimira Fabera opisao kao svog "glavnog političkog progonitelja".

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG