Dostupni linkovi

Glavaš u ekstradicijskom pritvoru


Glavaš ispred Suda BiH
Glavaš ispred Suda BiH

Sud BiH danas je, na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio ekstradicijski pritvor hrvatskom generalu Branimiru Glavašu. Glasnogovornica Suda BiH Mauela Hodžić izjavila je da se radi o pravnom presedanu, s obzirom na to da je utvrđeno da je Glavaš stekao bosanskohercegovačko državljanstvo na legalan način.

Sud BiH odredio je danas ekstradicioni pritvor Branimiru Glavašu, čije izručenje traži Hrvatska, a koji može trajati maksimalno 40 dana. Sud BiH je iznio stanovište da se ekstradicioni pojam državljanstva mora tumačiti tako da se pravo na državljanstvo ne smije svjesno i namjerno koristiti u cilju sticanja “neprava”.

Sud BiH utvrdio je legalnost državljanstva BiH koje je dobio Branimir Glavaš, ali je zaključio da je upis u državljanstvo zatražen sa očiglednom namjerom izbjegavanja procesuiranja i eventualnih posljedica osude za krivično djelo ratnog zločina. Glasnogovornica Suda BiH, Manuela Hodžić:

„Sud je prihvatio činjenicu da je Branimir Glavaš 22. oktobra 2008. godine na zakonit način stekao državljanstvo BiH, međutim, Sud je odlučio da je u vrijeme sticanja državljanstva kod Branimira Glavaša postojala očigledna namjera da izbjegne procesuiranje i eventualno osudu za krivično djelo ratni zločin, počinjen u Republici Hrvatskoj. Kako se navodi u odluci Suda BiH, u specifičnom kontekstu zemalja u okruženju, kruto tumačenje pojma državljanstva očigledno podriva pravni poredak i ugrožava pravdu.“

Glavašev advokat Nikica Gržić izjavio je da se radi o kršenju zakona i elementarnih ljudskih prava te napomenuo da će odbrana uložiti žalbu na odluku Suda u roku od 24 sata. Na osnovu Interpolove potjernice, Glavaš je jučer uhićen u Kupresu. Njega je Županijski sud u Zagrebu 8. maja osudio na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Branimir Glavaš, koji je nakon nepravomoćne presude za ratni zločin u Hrvatskoj pobjegao u BiH, trenutačno se nalazi u pritvorskoj jedinici Suda BiH u Sarajevu, gdje je smješten u srijedu.

Glavaš je, inače, iznoseći svoju obranu pred Brankom Perićem, sucem za prethodno saslušanje, zatražio da ga se pusti na slobodu s obzirom da je državljanin BiH. Kazao je kako je u svakom trenutku spreman pristupiti novom suđenju po optužnici kojom ga se teretilo u Republici Hrvatskoj, no da je to spreman učiniti jedino pred nepristranim sudom.

"Takvim smatram Sud BiH", kazao je Glavaš.

On je ponovio svoju priču da mu se u Zagrebu sudilo u "politički motiviranom i politički konstruiranom procesu". U svom poznatom stilu, kao nalogodavca je još jednom optužio hrvatskog premijera Ivu Sanadera, a aktualnog ravnatelja policije Vladimira Fabera opisao kao svog "glavnog političkog progonitelja".
XS
SM
MD
LG