Dostupni linkovi

Bramerc završava posetu Beogradu


Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni haški tužilac Serž Bramerc danas razgovorima sa najvišm državnim zvaničnicima završava dvodnevnu posetu Srbiji.

Bramerc će danas razgovarati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednikom Nacionalnog saveta za
saradnju sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem.

Od Bramercove procene zavisi nastavak procesa evropske integracije Srbije, jer Holandija traži punu saradnju s Tribunalom, uključujući izručenje poslednje dvojice optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića, kako bi se odmrzao Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Da li postoji mogućnost da Serž Bramerc u decembru pred Savetom bezbednosti konačno, upotrebi formulaciju “puna saradnja”?

Predstavnici vlasti, gotovo jednoglasno, iznose očekivanja da će izveštaj biti pozitivan, jer su uvereni da je Srbija učinila dosta u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza i da je saradnja sa Hagom jedan od prioriteta Vlade.

Snežana Malović, ministarka pravde:

“Smatramo da, ukoliko, ispunimo svoje međunarodne obaveze, onda možemo da tražimo da se određena pitanja, koja su od međunarodnog značaja, poštuju u pogledu Srbije. Prvenstveno mislim na pitanje vezano za Kosovo i Metohiju. Očekujem da se svi napori koje su Republika Srbija i ova Vlada učinile konstatuju u samom izveštaju, i da izvešaj bude pozitivan za naš rad.”

VUKČEVIĆ OPTIMISTA

U četvrtak je Bramerc razgovarao sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i zvaničnicima srpskih službi bezbednosti.

Tužilac Vladimir Vukčević je optimista i očekuje da Bramerc ovog puta, konačno, upotrebi dugo očekivanu formulaciju “puna saradnja”, uprkos činjenici da su Ratko Mladić i Goran Hadžić još uvek u bekstvu.

“Smatram da bi on mogao da oceni da je saradnja puna. Znači, on ima uvid u rad naših službi. Prema tome, on može da vidi da mi činimo sve. Znači, pored političke volje to je gaktički uslov da on izgovori te magične reči da je saradnja potpuna. Kada mi uhapsimo Mladića i Hadžića, nama ne treba Bramercov izveštaj. Onda je to sve jasno i završeno.”

Tužilac Vukčević uverava javnost da su akcije potrage za Mladićem svakodnevne. Pokazujući pred kamerama državne televizije anonimno pismo, Vukčević otkriva detalje jedne takve akcije, obavljene na Novom Beogradu, i to u blizini lokacije na kojoj se ranije krio Radovan Karadžić:

“Mi kad dobijemo bilo kakvu informaciju, bilo kakvu dojavu, mi momentalno stupamo u dejstvo. Ovo je recimo primer jedne takve dojave… Mi smo u roku od sat i po vremena uspeli da opserviramo mesto, završili, obavili pretres i utvrdili da je dojava lažna.”

Bramerc će pisani izveštaj o radu tužilaštva u proteklih šest meseci podneti Savetu bezbednosti UN sredinom novembra, a usmeno će ga pred članicama Saveta obrazložiti početkom decembra u Njujorku.
XS
SM
MD
LG