Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brammertz u posjetu Hrvatskoj


Serge Brammertz
Nakon Bosne i Hercegovine i Srbije glavni haški tužitelj Serge Bramertz stigao je u utorak u Zagreb, gdje ga je poslijepodne primio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

O razgovorima s hrvatskim dužnosnicima ovisit će i Brammertzovo izvješće Vijeću sigurnosti o suradnji Hrvatske s Haagom koje podnosi idućeg mjeseca u New Yorku i o kojem ovisi dovršetak hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Posjet glavnog hšskog tužitelja Zagrebu vjerojatno je i posljednja prilika Hrvatskoj da ga uvjeri kako je učinila doista sve u pronalaženju nestalih 'topničkih dnevnika' iz Oluje, jedinom preostalom spornom pitanju u suradnji s Haagom, važnom u suđenju Gotovini i ostalim hrvatskim generalima.

Predsjednik države Ivo Josipović uoči Brammertzova dolaska:

„Moj je zaključak da je Hrvatska, što se tiče 'topničkih dnevnika', učinila i čini i dalje sve što je potrebno i velika većina međunarodne zajednice to prepoznaje. Vjerujem da će nakon jedne kvalitetne i pune informacije i tužitelj Brammertz imati jedno drugačije stajalište, nego što je to dosad imao.“


I predsjednica hrvatske Vlade, Jadranka Kosor, koja je u utorak u službenom posjetu Washingtonu, tvrdi da je Hrvatska, barem politički, ispunila svoju obavezu, a s Brammertzom će o tome razgovarati u petak:

„U ovom političkom smislu, mi možemo reći da smo naš posao obavili“,
ističe i hrvatska premijerka.

O Brammertzovoj ocjeni ovisi hoće li Hrvatska uskoro otvoriti Poglavlje o pravosuđu i dovršiti pregovore s Europskom unijom do kraja ove ili početkom iduće godine.

Glavni haški tužitelj boravit će u Hrvatskoj do petka, a u srijedu i četvtrak će sudjelovati na regionalnom sastanku državnih odvjetništava na Brijunima.
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG