Dostupni linkovi

Nema velikih očekivanja od Bramercove posete


Serge Brammertz je prošle godine dva puta posetio Srbiju.
Serge Brammertz je prošle godine dva puta posetio Srbiju.

Dvodnevna poseta glavnog tužioca Serža Bramerca Srbiji predstavlja radnu posetu i gotovo svi sagovornici u Beogradu saglasni su da ne treba očekivati kakvu novost u pogledu saradnje sa haškim sudom.

Uoči dolaska tužioca u Beograd, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških optuženika, najavio je da raspolaže sa mnogo više informacija o Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, što bi moglo rezultirati i njihovim hapšenjem do kraja godine. Ministar policije Ivica Dačić kratko je rekao da Srbija čini sve što je moguće da okonča saradnju sa Tribunalom:

"Mislim da je veoma jasno da Srbija čini sve što je u ovom trenutku moguće da ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom, a sve ostalo su teme o kojima se uvek razgovara."

Hapšenje i izručenje preostale dvojice begunaca uslov je za holandsku deblokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mogu li vlasti pred Bramerca izneti dokaze koji će ga uveriti u pozitivnu procenu saradnje, o čemu mora sačiniti i junski izveštaj pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dušan Ignjatović iz Kancelarije za saradnju sa haškim sudom:

"Ovo je redovna poseta tužioca Bramerca, dakle, razgovaraće se o nekim redovnim aktivnostima, nema ničeg senzacionalnog. Mogu da kažem da je saradnja, ako izuzmemo ovu dvojicu okrivljenih, na zaista visokom nivou i ja čak ne vidim neke velike mogućnosti da se ta saradnja poboljša - ostala su dva begunca i na tome mora da se radi. U svakom slučaju, ova poseta ne zavređuje neku veliku pažnju, ona je redovna, i nemamo nekih velikih očekivanja od ove posete."

Svi sagovornici saglasni su da ne treba očekivati velike novosti od Bramercovog boravka u Beogradu. Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo:

"Ne očekujem nikakav pomak. Čuli smo pre nekoliko dana tužioca Vukčevića i u tom smislu mislim da ne možemo očekivati da će tu biti nekih novih i neočekivanih vesti koje bi se ticale osnovnog zahteva tužilaštva Haškog tribunala za deblokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Dakle, ovo je samo jedna od brojnih poseta kojom će se konstatovati da postoji pomak u saradnji, ali da ta saradnja nije potpuna, da je bez ispunjenja osnovnog zahteva, a to je hapšenje."


U agendi dvodnevnih beogradskih razgovora glavnog tužioca Serža Bramerca su predsednik Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.
XS
SM
MD
LG