Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema velikih očekivanja od Bramercove posete


Serge Brammertz je prošle godine dva puta posetio Srbiju.

Dvodnevna poseta glavnog tužioca Serža Bramerca Srbiji predstavlja radnu posetu i gotovo svi sagovornici u Beogradu saglasni su da ne treba očekivati kakvu novost u pogledu saradnje sa haškim sudom.

Uoči dolaska tužioca u Beograd, Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških optuženika, najavio je da raspolaže sa mnogo više informacija o Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću, što bi moglo rezultirati i njihovim hapšenjem do kraja godine. Ministar policije Ivica Dačić kratko je rekao da Srbija čini sve što je moguće da okonča saradnju sa Tribunalom:

"Mislim da je veoma jasno da Srbija čini sve što je u ovom trenutku moguće da ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom, a sve ostalo su teme o kojima se uvek razgovara."

Hapšenje i izručenje preostale dvojice begunaca uslov je za holandsku deblokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mogu li vlasti pred Bramerca izneti dokaze koji će ga uveriti u pozitivnu procenu saradnje, o čemu mora sačiniti i junski izveštaj pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dušan Ignjatović iz Kancelarije za saradnju sa haškim sudom:

"Ovo je redovna poseta tužioca Bramerca, dakle, razgovaraće se o nekim redovnim aktivnostima, nema ničeg senzacionalnog. Mogu da kažem da je saradnja, ako izuzmemo ovu dvojicu okrivljenih, na zaista visokom nivou i ja čak ne vidim neke velike mogućnosti da se ta saradnja poboljša - ostala su dva begunca i na tome mora da se radi. U svakom slučaju, ova poseta ne zavređuje neku veliku pažnju, ona je redovna, i nemamo nekih velikih očekivanja od ove posete."

Svi sagovornici saglasni su da ne treba očekivati velike novosti od Bramercovog boravka u Beogradu. Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo:

"Ne očekujem nikakav pomak. Čuli smo pre nekoliko dana tužioca Vukčevića i u tom smislu mislim da ne možemo očekivati da će tu biti nekih novih i neočekivanih vesti koje bi se ticale osnovnog zahteva tužilaštva Haškog tribunala za deblokadu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Dakle, ovo je samo jedna od brojnih poseta kojom će se konstatovati da postoji pomak u saradnji, ali da ta saradnja nije potpuna, da je bez ispunjenja osnovnog zahteva, a to je hapšenje."


U agendi dvodnevnih beogradskih razgovora glavnog tužioca Serža Bramerca su predsednik Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG