Dostupni linkovi

Brammertz: Šešeljeve optužbe o političkom utjecaju na mene - neutemeljene


Serge Brammertz
Serge Brammertz

Optužbe iznesene od strane vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja – o primanju mita haškog glavnog tužitelja od strane države Hrvatske, a u vezi podnošenja zahtjeva za povratak optuženog u haški pritvor – Serge Brammertz je nazvao „neuspjehom da se podupre tvrdnja da je tužiteljeva žalba (na odluku da Šešelj ostane u Beogradu) utemeljena na bilo čemu osim valjanih pravnih razmatranja“.

Glavni haški tužitelj Brammertz odgovor je poslao Žalbenom vijeću koje razmatra žalbu po odluci prvostupanjskog Raspravnog vijeća, a koje je odbilo zahtjev tužiteljstva – da Šešelja vrati s privremene slobode u Beogradu – u haški pritvor u Nizozemskoj.

Za razliku od Šešeljevih neutemeljenih optužbi – kako glavni tužitelj postupa po političkom diktatu države Hrvatske, čiji su dužnosnici inače također zatražili povratak optuženog u Den Haag zbog njegovih javnih izjava po povratku u Beograd – tužiteljstvo je odgovorilo kako je zahtjev za ukidanje privremenog puštanja optuženog – pravno utemeljen na osnovu ponašanja samog optuženog.

„Posebno u odnosu na: njegove višestruke izjave kako se neće dobrovoljno vratiti u Haški sud, njegove prijetnje protiv osoba koje su surađivale s tužiteljstvom, njegove izjave koje su zapaljive i uvredljive za žrtve i njegove izjave i ponašanje koje dovode u pitanje humanitarne razloge njegovog puštanja zbog zdravstvenog stanja.“, navedeno je u odgovoru tužiteljstva, tri dana nakon Šešeljevih optužbi tijekom odgovora na zahtjev optužbe da ga se vrati u pritvor.

Prema tužiteljstvu – Šešelj se nije u svom odgovoru dotakao ni jednog od tih argumenata - iznesenih u žalbi na odluku o ostanku optuženog u Beogradu.

„Umjesto toga pokušao je zbuniti Žalbeno vijeće s neistinitim tvrdnjama o političkim motivima tužitelja“, navedeno je u odgovoru u kojem je Brammertz zatražio da se Šešeljeve „neutemeljene optužbe“ odbace i prihvati žalba optužbe utemeljena „na Šešeljevom ponašanju u javnosti“.

Podsjetimo, prvostupanjska presuda po zapovjednoj odgovornosti za zločine dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini (1991-1993) – najavljena je za kraj ove godine.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG