Dostupni linkovi

Brammertz: Šešeljeve optužbe bez osnova


Serge Brammertz
Serge Brammertz

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz zatražio je od sudaca da odbace zahtjev vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja – za pokretanjem disciplinskog postupka protiv njega, ustvrdivši da je on podnesen bez ikakvog dokaza i osnova – o navodnom političkom utjecaju hrvatskih vlasti na postupak ukidanja privremenog puštanja u Beograd.

„Tužitelj ICTY-a je propisno ispunjavao njegove obveze tražeći pravne izvore pred Raspravnim i Žalbenim vijećem kako bi ukinuo privremeno puštanje optuženog Vojislava Šešelja. Oba Vijeća su već odbacila prijašnje optužbe optuženog u vezi nepravilnog postupanja u vezi toga“, naveo je Brammertz u odgovoru na zahtjev optuženog da ga se diskvalificira i smijeni iz njegovog postupka.

Podsjetimo, Šešelj je prošli petak pokrenuo postupak protiv Brammertza, optužujući ga za primanje mita od države Hrvatske kako bi se umiješao u njegov slučaj.

On je nakon isteka roka za žalbu protiv naloga (o puštanju na privremeno) i sinkroniziranih političkih napada od Zagreba, preko Brisela počeo da podnosi razne podneske iz kojih se može utvrditi da se stavio u ulogu nadzornog organa u ime hrvatskih političara nezadovoljnih radom ICTY-a“, naveo je Šešelj u zahtjevu kojim je od Raspravnih sudaca u svom postupku zatražio pokretanje disciplinskog postupka protiv glavnog tužitelja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Šešelj je u zahtjevu naglasio kako ga se u nalogu za privremenim puštanjem nije obvezalo ni na ništa, što prema njemu znači da nije ništa ni prekršio.

Tužitelj: Šešeljeve izjave razlog ukidanja privremenog

Podsjetimo, Raspravno vijeće koje je Šešelja pustilo na slobodu potkraj prošle godine, odbilo je zahtjev tužiteljstva da se ona ukine, no tužiteljstvo se na to žalilo nakon čega je Žalbeno vijeće odlučilo da optuženog treba vratiti u Haag kako bi se dogovorili uvjeti, mogućeg novog puštanja.

Prema stavu haškog tužiteljstva suci Raspravnog vijeća nisu uzeli izjave Šešelja uopće u obzir pa je od Žalbenog veća zatraženo da to učini, pogotovo u vezi one – da se neće dobrovoljno vratiti u haški pritvor, što je jedan od glavnih uvjeta privremenog.

Tužitelj Brammertz na to je podsjetio u u najnovijem odgovoru na zahtjev optuženog da ga se smijeni – podsjećajući kako su upravo Šešeljeve izjave razlog pokretanja postupka za ukidanje privremenog puštanja.

Vijeće ne bi smjelo tolerirati takve nepoduprijete optužbe o nedoličnom postupanju tužiteljstva“, istaknuo je na kraju Brammertz tražeći odbacivanje Šešeljevog zahtjeva za disciplinskim postupkom protiv glavnog haškog tužitelja.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG