Dostupni linkovi

Bramerc u BiH: Državnom sudu potrebni veći resursi


Serž Bramerc
Serž Bramerc
Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc, posjetio je Okružni sud u Istočnom Sarajevu, gdje je u utorak otvoren Odjel za podršku svjedocima. Bramerc je dao punu podršku bh. pravosudnim institucijama u namjerama da ispune obaveze i obezbijede adekvatan tretman žrtvama svjedocima, naročito u predmetima ratnih zločina.

Glavni haški tužilac posjetio je ranije u utorak Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV).

Tamo je sa predsjednikom VSTV Miloradom Novakovićem između ostalog razgovarao o implementaciji Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Provedba Startegije, prema njegovim riječima treba da bude jedan od ključnih prioriteta BiH i njenog pravosuđa.

Bramerc je kazao da iako državni sud ima izuzetno bitnu ulogu u provedbi Strategije za procesuiranje ratnih zločina, on sam ne može sve postići i potrebna je podrška svih pravosudnih institucija.

„Naravno, nije dovoljno samo osigurati da se predmeti sa državnog prenesu na entitetske pravosudne nivoe, bitno je da se osiguraju tehnički kapaciteti i resursi na tim nivoima. Zato sam danas ovdje da razgovaram sa sudijama i tužiocima da vidim koliko su spremni da rade na ovim predmetima. Jako sam zadovoljan susresti se sa kolegama koje su kompetetntne i predane ovom poslu“, naveo je Bramerc.

Glavni haški tužilac kazao je da su prisutna kašnjenja u pogledu provedbe Strategije za procesuiranje ratnih zločina.

„Govorimo o stotinama slučajeva, o hiljadama osoba koje se trebaju ispitati. Vidjeli smo u poslednje vrijeme da je ostvaren određeni napredak, ali u svakom slučaju puno posla je još pred nama. Ured haškog tribunala pruža izuzetnu podršku državnom Sudu BiH. Kolege moraju biti u stanju da se nose sa velikim brojem predmeta i iskreno vjerujem da su im potrebni veći resursi. Naravno vidimo da se više predmeta prenosi na entitetski nivo, tako da je na njima da urade svoj dio posla“, kazao je Bramerc.

Dodao je da su svjedoci i žrtve u središtu aktivnosti Haškog tribunala već 17 godina.

„Oni koji su dovoljno hrabri i spremni, moraju imati dobre uslove da dođu da svjedoče“, kazao je Bramerc nakon što je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu otvoren Odjel za podršku svjedocima.

Odjel za podršku svjedocima dio je UNDP projekta, koji ima za cilj da žrtvama svjedocima u krivičnim slučajevima pruži podršku tokom istrage i sudskog procesa. Prije Istočnog Sarajeva ovakvi odjeli otvoreni su u kantonalnom sudu i tužilaštvu u Sarajevu i u Okružnom sudu i Tužilaštvu u Banja Luci.
XS
SM
MD
LG