Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Neizvesna sudbina međunarodnih sudija u BiH?


Međunarodnim sudijama i tužiocima u BiH uskoro ističe mandat
Glavni tužilac Haškog tribunal Serge Bramertz pred Vijećem sigurnosti UN-a, u izvještaju o saradnji sa Haškim tribunalom, izrazio je zabrinutost zbog isteka mandata stranim tužiocima i sudijama u BiH.

Njegovu zabrinutost dijele i predstavnici Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji za nastalu situaciju krive domaće predstavnike vlasti. Sve oči sada su uprte u visokog predstavnika u toj zemlji, Valentina Inzka, koji na osnovu bonskih ovlasti ima pravo da nametne odluku o ostanku međunarodnih sudija i tužilaca. Istovremeno, iz Republike Srpske poručuju da će, ukoliko Inzko to uradi, raspisati referendum.

Međunarodnim sudijama i tužiocima u Bosni i Hercegovini krajem ove godine ističe mandat, a produžetak je neizvjestan s obzirom na činjenicu da državni Parlament nije prihvatio izmjene zakona kojim bi se omogućio njihov ostanak. Kako o tome nema političkog konsenzusa, sve oči su uprte u visokog predstavnika Valentina Inzka, od koga se očekuje da nametne odluku kojom bi omogućio dalji nastavak rada stranih sudija i tužilaca.

A da Inzko za to ima zeleno svjetlo Vijeća za provođenje mira u BiH, potvrđuje i izjava portparola OHR-a Marija Brkića.

„Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je pozvao visokog predstavnika da razmotri koji se daljni koraci mogu poduzeti da se riješe ova pitanja.“
Hoće referendum - Milorad Dodik


Iz Republike Srpske već dolaze prijetnje, i to u vidu referenduma, jer su za predsjednika Vlade tog bh. entiteta Milorada Dodika, Sud i Tužilaštvo BiH antiustavne institucije:

„Ukoliko nametne, mi ćemo otiću na paralemnt i donijećemo odluku odbija se primjena te odluke na prostoru RS, institucije i organi RS neće primjenjivati tu odluku, nakon toga ćemo provesti referendum o podršci takvoj odluci paralemnta, a predstavnici u zajedničkim institucijama će odlučiti na koji će se način dalje angažovati.“

ODSUSTVO ODLUČNOSTI

Uprkos Dodikovim najavama da će predstavnici iz Republike Srpske u državnim institucijama odlučivati na koji način će se angažovati, glavni tužilac BiH Milorad Barašin kaže da ne misli napustiti poziciju koju obnaša. Na pitanje hoće li mu se pridružiti i ostali predstavnici sudske vlasti iz RS-a, Barašin odgovara:

Neće niko povući se. Ja nemam nikakve druge države, niti moje kolege. Mi smo državljani i građani BiH.“

Za predsjednicu Suda BiH Medžidu Kreso krivac što nisu usvojene izmjene zakona koje bi omogućile ostanak međunarodnih sudija i tužilaca je državno Ministarstvo pravde. Prema njenim riječima, Ministarstvo je neopravdano kasnilo u pokretanju procedure za usvajanje zakona i njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru:

„Sve je ukazivalo da su odgovorne institucije u proceduru usvajanja zakona ušle nevoljko i prekasno i da se nije pokazala ozbiljnost u namjeri da se ovaj proces okonča usvajanjem zakona i produženjem mandata stranim sudijama.“

Portparolka Ministarstva pravde Marina Bakić:

„Ministarstvo pravde BiH je uradilo zakon i blagovremeno ga dostavilo u parlamentarnu proceduru.“

A da Vijeće ministara BiH i Parlament više ništa ne mogu uraditi kada je riječ o ostanku stranih sudija i tužilaca, potvrđuje i poslanik SDA u bh. Parlamentu Šefik Džaferović: „Mislim da je međunarodna zajednica morala biti ovdje odlučnija i ovo je sada jedan vrlo važan test.“

Mnogi analitičari ocjenjuju da je glavni razlog protivljenju ostanka stranaca u sudskim institucijama BiH strah zbog pokretanja istraga protiv najviših dužnosnika koji se terete za zloupotrebe i kriminal. Članica Odbora direktora Transparency Internationala BiH Svetlana Cenić:
Svetlana Cenić

„Panika je za sebe lično i onda se u javnosti stvara iluzija da isti oni koji su glasali za ovakvu reformu pravosuđa, za postojanje inostranih, sad su odjednom protiv. Kod njih treba u džepu provjeriti koji je to razlog da se desila takva promjena.“

Najčešće pominjana imena u istragama koje vodi Odjel za organizovani kriminal su Dragan Čović i Milorad Dodik. Šef Odjela Drew Engel ne želi ni da potvrdi, niti da demantuje tu informaciju, ali iznosi svoje viđenje o tome šta će se desiti ako stranci iz sudskih institucija odu:

„Ako međunarodni tužioci na kraju i odu, šta će se desiti sa 200 predmeta na kojima radimo? Hoće li neko reći ne možemo ovo raditi jer ima nekoliko visoko pozicioniranih dužnosnika?“

Vrijeme da nešto uradi visokom predstavniku u BIiH ističe jer se približava kraj godine. Iako mu je Vijeće za provođenje mira dalo zeleno svjetlo da upotrijebi bonske ovlasti, u ovom trenutku teško je prognozirati hoće li to i uraditi s obzirom da za tim ovlastima nije potegnuo ni kada je riječ o najugroženijem gradu u državi - Mostaru.
XS
SM
MD
LG