Dostupni linkovi

BiH razočarana Bramercovim izvještajem


 Bramerc prilikom nedavne posjete Srajevu
Bramerc prilikom nedavne posjete Srajevu
Nakon što je glavni haški tužilac Serž Bramerc podnio izvještaj o saradnji zemalja bivše Jugoslavije sa Haškim tribunalom, u Bosni i Hercegovini žrtve rata su razočarane.

Neki predstavnici nevladinih organizacija najavljuju i da će pokrenuti inicijativu za gašenje Tribunala, za kojeg kažu da je postao politički.

U prvim reakcijama nakon što je glavni haški tužilac pohvalio napredak Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom, žrtve rata u Bosni i Hercegovini ne kriju razočarenje njegovim govorom. Tim prije što, kako ističu, Srbija nije uhapsila Ratka Mladića i Gorana Hadžića. U Udruženju „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ idu i korak dalje. Kažu kako je njegov govor rezultat političkog pritiska pojedinih zemalja Evropske unije. Govori predsjednica Udruženja Munira Subašić:

„Žao mi je što je to Bramerc tako uradio. Vjerovatno je morao podleći nekoj politici koja vlada duže vrijeme. I žao mi je što će sad Holandija dati zeleno svjetlo jer i oni su rekli da zavisi sve šta će Bramerc reći. Znači zločinci mogu putovati svugdje, zločinci mogu raditi šta hoće. Razočarala sam se i u ovom momentu mislim da nikada nećemo doći do istine, nećemo doći do pravde - iako 14 godina se uporno borimo, tražimo istinu i čekamo pravdu.“

RESAVSKA ŠKOLA

Društvo za ugrožene narode u BiH namjerava da pokrene inicijativu za skoro gašenje Haškog tribunala, za kojeg kažu da je postao politički i u kojeg žrtve rata u BIiH više nemaju povjerenja. U prilog toj konstataciji, predsjednica Fadila Memišević navodi da njen posljednji razgovor sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom:

„Ja sam ga eksplicitno pitala da li će njegov izvještaj o saradnji Beograda sa Tribunalom biti izvještaj u formi resavske škole, odnosno ono što je radila Karla del Ponte da li će on prepisivati. Onda je on rekao: „Ne, ja ću vidjeti jesu li oni napravili napredak?“ Za nas u BiH o ovome nema više šta da se priča. Uhapsiti Ratka Mladića i Gorana Hadžića - za nas je vrlo važno Ratka Mladića? Pa radi njih i radi Karadžića je i etabliran Tribunal:“

Predsjednik Komisije za traženje nestalih Federacije BiH Amor Mašović ističe da je u ovom trenutku teško govoriti o tome do kakve je promjene došlo kada je u pitanju politika zvaničnog Beograda i njegova saradnja sa Haškim tribunalom.

„Niti mislim da se politika Beograda promijenila, niti mislim da se politika nekih evropskih zemalja promijenila. Ona je jedno vrijeme djelovala na jedan sofisticiran način, ona je sada ponovo ugledala svjetlost dana, dakle ona se sada ogleda u direktnoj pomoći Beogradu da prije zemalja na koje je Beograd izvršio agresiju postane dijelom tog tzv. civiliziranog svijeta.“
XS
SM
MD
LG