Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U izveštaju Bramerca dva trna u oku Beograda


Serž Bramerc, Foto Midhat Poturović

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc uputio je izveštaj Savetu bezbednosti UN u kome navodi da "Srbija nastavlja da poboljšava" svoju saradnju sa Tužilaštvom, ali se, takođe, tvrdi da su Ratko Mladić i Goran Hadžić "u dometu vlasti u Srbiji". Ova formulacija naišla je na primedbe i nezadovoljstvo u Beogradu.

Izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca koji je dostavljen Savetu bezbednosti, u najvećoj meri je "korektan, jasan i odražava sliku saradnje Srbije sa tribunalom", kaže za naš program Dušan Ignjatović, šef Vladine kancelarije za saradnju sa sudom za ratne zločine u Hagu, potvrđujući da je ovaj dokument stigao u Ujedinjene nacije:

"Bramercov izveštaj jeste dostavljen Savetu bezbednosti, mi smo dobili kopiju tog izveštaja, znači došli smo u posed. Ja ga sad imam pred sobom."


Olga Kavran, Foto: www.danas.co.yu
Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdila i portparolka Haškog tužilaštva Olga Kavran, ne otkrivajući, međutim, druge detalje:

"Da, mogu da vam potvrdim da je izveštaj predat Savetu bezbednosti, međutim, u skladu sa pravilima Ujedinjenih nacija ja ne mogu prokomentarisati njegov sadržaj dok on ne postane javni dokument u Njujorku, dakle javni dokument sa strane Saveta bezbednosti."


Saznajemo da je u Bramercovom izveštaju konstatovan dodatni napredak u saradnji Srbije sa Tužilaštvom i, gotovo, puna saradnja u oblasti razmene dokumenata iz državnih arhiva, obezbeđivanju i zaštiti haških svedoka. Bramerc, takođe, navodi da je upoznat sa "kompleksnom i sveobuhvatnom potragom koja se sprovodi na profesionalno višem nivou nego ranije".

Ipak, kako kaže Dušan Ignjatović, u dokumentu postoje dva momenta sa kojima se Beograd ne slaže. Prvi je, povratak rečenice koja nije bila u prethodnom Bramercovom izveštaju:

On kaže da Tužilaštvo veruje da se preostala dva begunca nalaze na teritoriji koja je pod jurisdikcijom organa Republike Srbije, i to samo po sebi nije nelegitimno, ali je problematična ta formulacija.

"On kaže da Tužilaštvo veruje da se preostala dva begunca nalaze na teritoriji koja je pod jurisdikcijom organa Republike Srbije, i to samo po sebi nije nelegitimno, ali je problematična ta formulacija."


Druga zamerka odnosi se na "negativne i neosnovane" izjave kojima se kritikuje rad suda, a koje su, po Bramercovoj oceni, kontraproduktivne. Ovo se, prvenstveno, odnosi na reagovanja u ovdašnjoj javnosti povodom presude Veselinu Šljivančaninu.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da je to novina u izveštaju tužioca i napominje:

"Mi imamo pravo da ukažemo na neke nelogičnosti, na neke nedoslednosti koje se pojavljuju u radu Tribunala. Ni u kom slučaju to ne znači da mi relativizujemo zločine, da mi poništavamo zločine, da mi na bilo koji način dovodimo u pitanje nastavak naše saradnje sa Tribunalom. Ali, očekivati od nas da ćutimo na sve ono što se događa u Tribunalu, najblaže rečeno, nije realno."

Goran Hadžić i Ratko Mladić, dva preostala haška begunca

Ljajić smatra da Bramercov izveštaj nije nepovoljniji od prethodnog uprkos konstataciji "da su Mladić i Hadžić u dometu srpskih vlasti":

Ako baš hoćete da poredimo, ovaj izveštaj je zapravo pozitivniji nego izveštaj koji se odnosi na Hrvatsku, nije neka uteha, ali komparacije radi treba i to spomenuti.
"Ta konstatacija predstavlja dodatni pritisak na Srbiju, jer je haško tužilaštvo i za vreme Karle del Ponte, i kasnije, upravo to koristilo kao način da Srbija izvrši preostale obaveze prema Tribunalu, međutim, u prvoj rečenici ovog izveštaja se konstatuje napredak koji je Srbija ostvarila u saradnji. Ako baš hoćete da poredimo, ovaj izveštaj je zapravo pozitivniji nego izveštaj koji se odnosi na Hrvatsku, nije neka uteha, ali komparacije radi treba i to spomenuti. Osim toga, imamo četiri vrlo evidentne stvari koje su naglašene u ovom izveštaju, koje su pozitivne."

Zamerke na račun ove Bramercove konstatacije ima i Dušan Ignjatović:

"To, u principu, može da bude iskorišćeno od onih koji i dalje smatraju da puna saradnja predstavlja samo hapšenje Ratka Mladića."

Da li će, i kako, Srbija odgovoriti na navode da se Mladić i Hadžić kriju na teritoriji pod njenom jurisdikcijom? Rasim Ljajić:

"Tužilac Bramerc će 4. juna podneti izveštaj Savetu bezbednosti, a odgovor će se odnositi upravo na činjenicu da mi činimo sve što možemo da se preostala dva optuženika nađu u Hagu, ali u ovom trenutku niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da se oni nalaze u Srbiji. Ako neko iz Tužilaštva, ili bilo ko iz Međunarodne zajednice, zna gde se oni nalaze, onda zaista kucaju na otvorena vrata, a i svi znaju koliko smo mi odlučni – na kraju krajeva, to se i konstatuje u ovom izveštaju – da se ova priča što pre okonča. Ali, mi ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da se oni nalaze u Srbiji, naravno, ne tvrdimo ni da nisu u Srbiji, to je predmet daljih operativnih akcija koje sprovodimo."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG