Dostupni linkovi

Brammertz stiže u dvodnevnu posetu Beogradu


Bosnia and Herzegovina -- Serge Brammertz, chief prosecutor of the International Residual Mechanism for Criminal Tribunals, Sarajevo, April 7, 2022

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serž Bramerc (Serge Brammertz) dolazi u sredu uveče u dvodnevnu radnu posetu Srbiji, saopštio je 4. maja kasno popodne taj sud.

Bramerc će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministarkom pravde Majom Popović i tužiteljkom za ratne zločine Snežanom Stanojković.

Kako se navodi u saopštenju, teme razgovora će biti stanje u postupcima protiv optuženih za ratne zločine u Srbiji i tekuće prepreke u regionaloj saradnji u predmetima ratnih zločina.

Bramec će se u Beogradu do 6. maja sastati i sa članovima diplomatske i međunarodne zajednice.

Poseta je deo priprema glavnog tužioca za podnošenje redovnog izveštaja Savetu bezbednosti UN koje se očekuje početkom juna.

Medunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove ima mandat da obavlja više ključnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Nakon zatvaranja MKSR-a (31. decembra 2015. godine), i MKSJ-a (31. decembra 2017. godine), Mehanizam je nastavio da deluje kao samostalna institucija.

XS
SM
MD
LG