Dostupni linkovi

Bramerc: Istražiti mrežu jataka haških optuženika


Serž Bramerc
Serž Bramerc
Procesuiranje onih koji su skrivali haške optuženike tokom njihovog višegodišnjeg bekstva od pravde, i dalje je tema kojoj se posvećuje najveća pažnja na sastancima glavnog haškog tužioca Serža Bramerca sa srpskim zvaničnicima.

Bramerc je, nakon sastanka sa predstavnicima novih vlasti Srbije i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, ukazao da je to pitanje na čije je rešavanje ukazivao i tokom prethodne dve posete, a da je ovoga puta dobio, kako je rekao, "obećavajuće informacije" u tom smeru.

“Tokom ovog sastanka, dobio sam dodatne informacije o tome šta je urađeno i šta treba da se uradi u budućnosti. Nadam se da ćemo u narednim danima imati značajan napredak u većini zaostalih pitanja, ali su ove nove informacije koje sam danas dobio obećavajuće”, rekao je Bramerc.

Tokom posete posvećene redovnom izveštaj koji će u novembru podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih Nacija, Bramerc je ukazao i da Srbija mora ojačati regionalna saradnju u vezi sa otkrivanjem ratnih zločina, posebno naglasivši da bi ona mogla biti bolja sa Bosnom i Hercegovinom.

“Statistika govori da je saradnja sa Hrvatskom daleko intenzivnija, što nema logike sobzirom na to da sa BiH ima mnogo više zajedničkih predmeta. Znate, što se više približavamo završetku postojanja Tribunala u Hagu, to je važnije da regionalna saradnja bolje funkcioniše. Mi znamo da ima još na stotine predmeta koje je potrebno istražiti i sudski goniti”, rekao je Bramerc.

Glavni haški tužilac je rekao i da je u prvom susretu sa novim predstavnicima vlasti u Srbiji, posebno od premijera Ivice Dačića i ministra odbrane Aleksandra Vučića, dobio uveravanja da će se dobra saradnja sa Hagom nastaviti.

“Premijer mi je saopštio da će slediti istu politiku koju je sledio kao ministar policije u vezi podrške i saradnje sa haškim Tribunalom. Isto mi je potvrdio i potpredsednik vlade i ministar odbrane koji je jasno stavio do znanja da će njegove obaveštajne službe sarađivati sa Hagom”, kazao je Bramerc.

Iako veruje da će sa novim srpskim vlastima imati dobru saradnju, nad njom je očigledno i dalje nadvijena senka potpunog razrešenja jatačke mreže, koja, sudeći prema dosadašnjim istragama ima i svoju političku pozadinu koja do sada nije temeljno istražena. Zbog pomaganja Ratku Mladiću, već godinama se sudi grupi od desetoro okrivljenih, dok je istraga protiv vojnih oficira osumnjičenih za njegovo skrivanje zaustavljena je 2006. po nalogu Zorana Stojkovića, ministra pravde u vladi Vojislava Koštunice, a taj predmet je tek 2010. godine, preuzelo Tužilaštvo za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG