Dostupni linkovi

Institucija braka u svjetskoj krizi


Vječna ljubav je sve ređa?
Vječna ljubav je sve ređa?
Prema statističkim podacima na Zapadu se raspada svaki drugi brak, u Hrvatskoj primjerice svaki četvrti. U Beogradu, je također svaki četvrti brak bez happy enda.

Razvod je bolan za obje strane i smatra se da je na rang ljestici stresnosti odmah iza selidbe i smrti bračnog druga.

U zapadnom svijetu razvod uključuje odvjetnike, ponekad bolan i mučan proces podjele imovine.

Zato Forbes svake godine objavi listu najskupljih razvoda na svijetu.

Prvo mjesto na top listi najskupljijih razvoda drži nekadašnji američki košarkaš Michael Jordan koji je supruzi isplatio čak 168 milijuna dolara kako bi se razveo od nje. Madonna je „keširala“ za sedmogodišnji brak sa britanskim redateljem Gayom Richijem izmedju 76 i 92 milijuna dolara.

U nekim zemljama Centralne Azije, poput Tajikistana, u posljednje vrijeme razvod se obavlja jednostavno – SMS porukama.

Aziza Kobilova je 25- godišnja domaćica iz istočnog Tajikistana koja je nedavno obavještena da je njenom braku došao kraj. Suprug, koji radi u Rusiji, najprije joj je telefonirao i obavijestio da će se nakon četiri godine razvesti. Onda je poslao i SMS poruku s jednom riječi „ talaq“.

Prema tradiciji Sunnitskih muslimana to je dovoljno da se razvrgne bračna zajednica. Tako je moderna tehnologija ušla u tradiciju, a Aziza ostala bez doma i ikakvih sredstava za život. No, ona nije jedina.

Veliki broj Tajikistanaca odlazi na privremeni rad u inozemstvo kako bi zaradili novac i poslali ga svojim obiteljima u Tajikistan. No, kako je migrantska kultura uzimala maha, tako je rastao broj razvoda.

Aziza se vratila u roditeljski dom gdje živi sa starim roditeljima, tri brata i njihovim obiteljima.Iako je ostavljena bez doma i sredstava za život, za krah braka krivi rad u inozemstvu.

„Iako smo u braku bili četiri godine, zajedno smo proveli tek nekoliko mjeseci. Većinu vremena proveo je na radu u Rusiji“ , kaže ona.

Procjenjuje se da gotovo jedan milijun Tajikistanaca radi u inozemstvu. To je jedan od sedmorice muškaraca, starosti od 18 do 60 godina. Dugi boravci u inozemstvu udaljuju ih od obitelji, supruge, djece. Rezultat toga je da se svaki četvrti brak u ovoj zemlji raspadne.

U odnosu na Sjedinjene države gdje se razvede čak 50 posto brakova, u Tajikistanu se radi od 8 posto. No, možda je stopa i viša.

BRAK NA ODREĐENO VREME

Uobičajeno je da mladi parovi brak sklapaju najprije na religijskoj ceremoniji, a potom ga eventualno registriraju u nekoj državnoj instituciji. U suprotnom se brak ne priznaje. Kao što tajikistanski zakon ne priznaje „talaq“ kao legalni razvod.

Stvarnost je međutim drugačija, kaže odvjetnik Bakhtiyor Nasulloev.

„Usprkos sekularnim i modernim zakonina, mnogi radnici na privremenom radu koriste se ovom praksom, a žena u tim situacijama ne može učinite mnogo. Sud ne može pokrenuti proces razvoda, bez službenog zahtjeva. Osim toga žena često i ne zna točnu adresu svoga supruga. Uz to, muškarci jednostavno promijene pasoš a u novim putnim ispravama ne piše bračni status“.

Žene vrlo često ne znaju koja su njihova prava, pogotovo u ruralnim djelovima zemlje.

Maryam Davlatova iz Nevladine organizacije za rodnu politiku u Dushanbeu ističe kako organiziraju seminare na kojima žene podučavaju o njihovim pravima.

„ Mnoge od njih su, nakon toga, otišle na sudove i zatražile svoja prava, kao i alimentacije za djecu iako se do tada bile razvedene i osma ili deset godina“ kaže Davlatova.

No, igri nema kraja. „Gastarbajterima“ je teško ući u prihode, jer mnogi nemaju stalne poslove, stanuju kod roditelja, pa žena ne može tražiti dio kuće ili stana.

Mnoge žene u Tajikistanu krive vlasti, jer da muškarci imaju posla kod kuće ne bi išli raditi u inozemstvo.

Sultona Alijeva, učiteljica ističe, kako njen suprug već dugo vremena radi u Rusiji. „Imam brak na odredjeno vrijeme. Postali smo stranci. Djeca rastu bez njega, a kada dodje kući nakon devet deset mjeseci djeca ga niti ne prepoznaju. Ipak svijesna sam da nije bilo izbora. Na to ga je natjerala ekonomska situacija“, kaže ova 40-godišnja seoska učiteljica.

Njen suprug će stići kući za Novu godinu, drugi izabiru „talaq“ .

U Tajikistanu su muškraci ti koji najčešće traže razvod.

Zagrebačka odvjetnica Dafinka Večerina kaže da je u Hrvatskoj situacija drugačija.

„ Žene su te koje češće traže razvod od muškaraca. I to zato jer su nezadovoljne emocionalnim, prijateljskim i svakim drugim odnosom s bračnin drugom. Muškarci su u bračnoj vezi manje zahtjevni, pa se traže razvod braka ukoliko je situacija neizdržljiva ili ako su se zaljubili u drugu ženu“.
XS
SM
MD
LG