Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ljubav ne zna za granice i prepreke


Edmonda Kardaku i Zoran Tomić, 9. avgust 2010, fotografije uz tekst: Miloš Ivanović
Nakon više od deset godina od završetka rata na Kosovu, u kuršumlijskom planinskom selu Sagonjevo sklopljen je prvi brak između Srbina i Albanke. Naime, nakon završetka konfilkta na Kosovu 1999. godine, veze koje su ranije postojale između Srba i Albanaca pokidane su i stvoreno je obostrano nepoverenje.

Zato je nedavno sklopljeni brak između Zorana Tomića i Edmonde Kardaku, Albanke iz Skadra u Albaniji izazvao nevericu. Međutim, naš
Zoran Tomić
domaćin i novopečeni mladoženja Zoran Tomić kaže da ne postoji nikakav problem što se radi o mešovitom braku i da je on ženidbom sa Edmondom pronašao svoju sreću.

"Ljudi u ovoj sredini još uvek ne mogu da shvate da između nas postoji obostrano poverenje i ovakva, jaka osećanja. Ne postoji nikakva razlika zato što je ona muslimanka, a ja pravoslavac - mi se volimo", kaže Zoran Tomić.

S druge strane, Edmonda Kardaku kaže da je Zorana zavolela već nakon prvog viđenja kada je on došao da je zaprosi. Prepreke koje su postojale u kulturi, jeziku i različitim verama nisu bile prepreka da ona i Zoran sklope brak.

Oboje ističu da je ljubav između njih srušila sve prepreke koje su postojale pre nego što su se venčali.

"Nema nikakve veze što nismo iste vere. Nikakav problem ovde kada sam došla nisam imala. Ja sam Zorana na prvom susretu zavolela i rešila da se udam za njega. Sada sam srećna i nisam se pokajala što sam odlučila da dođem u ovaj kraj gde su jezik i kultura drugačiji", kaže ona.

Čak im, kako kažu, ni jezička barijera ne predstavlja nikakav problem. Naime, Zoran ne zna Albanski, a njegova supruga Edmonda naučila je samo nekoliko reči srpskog jezika.
Edmonda Kardaku

"Dobro jutro, dobar dan, dobro veče", najbraja reči koje je na srpskom naučila Edmonda.

"Još ne možemo da razgovaramo puno, koristimo samo kratke reči, ali se se uglavnom sprazumemo, odnosno i ona i ja znamo šta kažemo jedno drugom i to veoma lako i brzo", kaže Zoran.

Iako ovako skopljen mešoviti brak između Zorana i Edmonde i dalje u kuršumlijskom kraju izaziva nevericu i zbunjenost, njih dvoje kažu da su srećni. S druge strane, naš sagovornik kaže da nakon njegovog dobrog iskustva može da uputi sve one koji nisu uspeli da pronađu sreću i ljubav da je potraže van njihovog kraja i mesta, možda baš u Albaniji gde je on upoznao svoju sadašnju suprugu.

"Svi oni koji nemaju sreću u ljubavi, preporučio bih da krenu u pravcu Skadra da nađu svoju sreću. E sad, koliko uspeju uspeju, to je njihov problem, uglavnom ja sam uspeo", kaže Tomić.
  • 16x9 Image

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG