Dostupni linkovi

Brahimi: Nema konferencije o Siriji bez učešća opozicije


Lakhdar Brahimi u Damasku 29. oktobra
Lakhdar Brahimi u Damasku 29. oktobra
Međunarodni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi rekao je u petak u Damasku da se konferencija "Ženeva Dva" na kojoj bi trebalo da se nađe političko rešenje za sukob u toj zemlji, neće održati ako opozicija, koja je podeljena, ne učestvuje.

U međuvremenu, izraelski borbeni avioni su gađali isporučene ruske rakete u uporištu sirijskih snaga, koje su bile namenjene militantnom Hezbolahu.

Brahimi je rekao nakon petodnevne posete Damasku da je učestvovanje opozicije "suštinski važno i neophodno" i dodao da je mirovna konferencija koja bi trebalo da se održi u novembru, predviđena da bi se "pomoglo Sirijcima da reše svoje probleme".

“Sirijske vlasti su prihvatile da učestvuju na konferenciji. Opozicija, bilo da se radi o Nacionalnoj koaliciji ili drugim grupacijama pokušava da nađe način da se pojavi" na ovom skupu”, kazao je Brahimi, dodajući da će Nacionalna koalicija doneti odluku sledeće sedmice.

Sirijska opozicija podeljena je oko uslova pod kojima bi došla na ovaj sastanak.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u razgovoru za Rojters kritikovao stav opozicije koja kao uslov za učešće postavlja odlazak Bašara al Asada s vlasti.

Medvedev je rekao da su Asadu potrebne “garancije” za njegovu sudbinu pre nego što eventualno odstupi s vlasti.

Ranije ovog meseca jedan sirijski zvaničnik najavio je tokom posete Moskvi da bi Međunarodna mirovna konferncija o Siriji, nazvana "Ženeva Dva", trebalo da se održi 23. i 24. novembra.

SAD i Rusija, uz podršku UN, mesecima pokušavaju da organizuju tu konferenciju ali ne uspevaju da dobiju pristanak svih strana u dvoipogodišnjem sukobu da učestvuju na tom skupu.

Brahimi je rekao da se još ne zna ko će sve učestvovati na konferenciji.

Brahimi sa Bašarom al Asadom
Brahimi sa Bašarom al Asadom
“Kada je reč o Iranu, Ujedinjene nacije se zalažu za njegovo prisustvo, ali još nije utvrđena lista učesnika”.

Brahimi je istakao da sve više ljudi uviđa da ne postoji vojno rešenje za sukobe u Siriji kao i “da nema drugog izlaza iz ove užasne situacije sem konferencije u Ženevi”.
On je pozvao sirijske vlasti i opoziciju da učestvuje na konferenciji nekoliko časova nakon što su zvaničnici saopštili da su izraelski borbeni avioni gađali isporučene ruske rakete u uporištu sirijskih snaga nedaleko od obalskog grada Latakija, preneo je AP.

Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da su projektili SA-125s bili namenjeni libanskoj militantnoj grupi Hezbolah.

Sirijski zvaničnici i državni mediji nisu komentarisali ove informacije. Početkom ove godine Asad je obećao da će odgovoriti na svaki izraelski napad.

Veruje se da je ovo bio peti ili šesti izraelski vazdušni udar u Siriji ove godine. Izraelski zvaničnici su u više navrata isticali da će njihove snage delovati ako procene da se oružje iz Sirije transferiše militantnim grupama na Bliskom istoku, pre svega Hezbolahu.

Izveštaj o slanju ruskog oružja u Siriju stiže u delikatnom trenutku s ozbirom da Moskva blisko sarađuje sa SAD-om na organizovanju međunarodne mirovne konferencije u cilju okončanja sukoba u ovoj zemlji.
XS
SM
MD
LG