Dostupni linkovi

BP sprovodi ključne testove za pokušaj zatvaranja bušotine


Nova kupola postavljena u ponedeljak 12. jula 2010.
Nova kupola postavljena u ponedeljak 12. jula 2010.
Britiš Petroleum (BP) se nada da će u utorak napokon staviti pod kontrolu curenje nafte u Meksičkom zalivu postavljanjem kupole za njeno prikupljanje.

Britiš Petroleum namerava da spovede ključni test da bi utvrdio da li je moguće u potpunosti zatvoriti bušotinu.

U ponedeljak je postavio novu kupolu za prikupljanje nafte na oštećenu bušotinu Dip Voter Horazajn (Deepwater Horizon) u Meksičkom zalivu, iz koje od 20. aprila u more ističu hiljade tona nafte.

BP se nada da će nova kupola bolje prianjati uz tzv. glavu bušotine te da će moći sakupiti gotovo svu naftu koja sada ističe u more. Na video snimcima BP-ove bušotine na dubini od 1.500 metara prikazano je kako robotizovane ronilice spuštaju novu kupolu visoku 5,5 metara i tešku 67 tona.

Za sada nafta i dalje ističe ispod donjeg dela kupole, a iz BP-a najavljuju da će podešavanje kupole početi u utorak i trajali šest sati do dva dana.

"Očekuje se, mada ne sa sigurnošću, da nafta uopšte neće isticati u okean tokom testiranja. To međutim neće biti znak da je isticanje iz bušotine trajno zaustavljeno", saopštio je BP.

Ova kompanija dodaje da ovaj postupak do sada nikada nije sproveden na toj dubini I u tim uslovima, tako da se ne može sa sigurnošću predvideti ishod.

Testom treba da se utvrdi da li je cev pukla i ispod morskog dna. U tom slučaju dodatno bi bilo otežano zaustavljanje curenja nafte.

Bela kuća čini sve za bezbedniju eksploataciju nafte

Dok su podvodni roboti u protekla tri dana menjali kupole na glavi bušotine, nafta je isticala, prema procenama između 35.000 i 60.000 barela dnevno.
Akcije Britiš Petroleuma, koje su poslednjih sedmica dramatično pale, u ponedeljak su porasle za 8 procenata nakon najave optimističnih vesti.

Barak Obama u Luisijani u kojoj je bilo proglašeno vanredno stanje zbog naftne mrlje, 28. maj 2010.
U međuvremenu, administracija američkog predsednika Baraka Obame predložila je inoviranu verziju moratorijuma na eksploataciju nafte duboko u moru, pošto je prethodnu inicijativu odbacio Federalni sud kao preopštu.

Obama je je pod pritiskom da eksploataciju nafte učini bezbednijom jer je od izlivanja nafte u Meksičkom zalivu naneta ogromna šteta turizmu i ribolovu u pet američkih saveznih država u toj regiji.

Obamina supruga Mišel (Michelle) izjavila je u ponedeljak tokom posete Floridi da Bela kuća čini sve kako bi eksploatacija nafte bila bezbednija.

“Nema sumnje da je ovo težak trenutak za svakoga ko živi ili radi na obali (Meksičkog zaliva) i zbog toga moj suprug i njegova administracija čine sve da zaustave curenje, da očiste mrlju i osiguraju da BP snosi odgovornost za štetu koju je izazvao kao i probleme u životima mnogih ljudi”,
rekla je prva dama SAD.

Od eksplozije i potonuća platforme 20. aprila, kada je poginulo 11 radnika, u Meksički zaliv je prema poslednjim procenama isteklo između 1,9 i 3,6 miliona barela nafte, što je najveća ekološka katastrofa u SAD-u svih vremena.
XS
SM
MD
LG