Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uskoro ostavka prvog čoveka BP


Tony Hayward
Britiš Petroleum (Brithish Petroleum) potvrdio je prvobitnu nezvaničnu informaciju da prvi čovek BP Toni Hejvord (Tony Hayward) podnosi ostavku na svoju funkciju posle gubitka od čak 11 miliona britanskih funti samo u drugom kvartalu ove godine.

Kako objavljuju svetski mediji, Hejvord bi karijeru trebalo da nastavi u partnerskoj kompaniji u Rusiji, a na mestu čelnika britanskog giganta najverovatnije će ga naslediti američki kolega Bob Dadli.

Hejvord se našao na udaru žestokih kritika u SAD zbog odgovora na curenje nafte u meksičkom zalivu, koje je počelo nakon eksplozije na jednoj od
Vest o odlasku Hejvorda povoljno uticala na akcije Britiš Petroleuma, pa su one skočile za oko pet odsto. Prema preliminarnim procenama, izlivanje nafte u Meksički zaliv i saniranje štete, kompaniju bi moglo da košta i do 30 milijardi dolara
njegovih platformi 20. aprila.

Posle čelne pozicije u Britiš Petroleumu, očekuje se da će Hejvord nastaviti da radi u ruskoj kompaniji, u kojoj 50 odsto vlasništva drži upravo Britiš Petroleum.

"Hejvord je generalni direktor i on je glavni odgovorni za kompaniju. I moraće da snosi odgovornost", smatra Džejn Kofi iz Britanske kraljevske agencije za upravljanje imovinom.

Zanimljiv je podatak da je vest o odlasku Hejvorda povoljno uticala na akcije Britiš Petroleuma, pa su one skočile za oko pet odsto. Prema preliminarnim procenama, izlivanje nafte u Meksički zaliv i saniranje štete, kompaniju bi moglo da košta i do 30 milijardi dolara.

"Britiš petroleum je jaka kompanija, koja ima dobar tok novca. Sada se govori o tehničkim problemima, ali će Britiš petroleum isplivati na kraju", kaže Vins Kejbl, britanski sekretar za poslovanje.

Bob Dadli za koga se spekuliše da bi mogao da nasledi Hejvorda, ranije je radio u partnerskoj ruskoj kompaniji Britiš Petroleuma.
XS
SM
MD
LG