Dostupni linkovi

Preminuo srpski general koga na Kosovu optužuju za zločine u Đakovici


Božidar Delić, potpredsednik Skupštine Srbije i general u penziji

Potpredsednik Skupštine Srbije i general u penziji Božidar Delić preminuo je u 67. godini, potvrđeno je za RSE u parlamentu.

Udruženje veterana 549. motorizovane brigade "Car Dušan Silni" objavilo je da je Delić preminuo posle duge i teške bolesti u Moskvi gde se nalazio na lečenju.

Delić je izabran za potpredsednika Skupštine Srbije 2. avgusta.

Na parlamentarnim izborima 3. aprila bio je nosilac izborne liste NADA-Nova Demokratska stranka Srbije-POKS.

Uloga u ratu

Delić (66) učestovao je u ratu u Hrvatskoj. Bio je bio načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandant 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu, a potom komandant Beogradskog korpusa.

Od 2002. do 2005. godine se nalazio na dužnosti u Operativnoj upravi Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore. Penzionisan je 2005. godine.

Miloševićev svedok u Hagu i veze sa ratnim zločincima

Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv nekadašnjeg predsednika SR Jugosalvije i Srbije Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.

Milošević je preminuo tokom suđenja u Haškom tribinalu 2006.

Lazarević je penzionisani general Vojske Jugoslavije koga je Haški tribunal osudio na 14 godina zatvora za komandnu odgovornost, pomaganje i podržavanje zločina protiv čovečnosti, koji su obuhvatali deportaciju i prisilno premeštanje civila kosovskih Albanaca.

Bio je i član Srpske radikalne stranke (SRS) čiji je lider haški osuđenik Vojislav Šešelj.

Uloga u naprednjacima

Kada je 2008. došlo do raskola u ovoj stranci priključio se Tomislavu Nikoliću koji je osnovao Srpsku naprednu stranku (SNS). Ta partija je danas vladajuća u Srbiji.

Međutim, 2011. se ponovo vratio radikalima. Iz SRS je isključen 2020. nakon sukoba sa Šešeljem zbog toga što partija nije prešla cenzus na parlamentarnim izborima.

Krivična prijava za zločine na Kosovu

Nevladina organizacija "Ratni zločini u Đakovici" podnela je 16. avgusta 2022. Specijalnom tužilaštvu Kosova u Prištini krivičnu prijavu za ratne zločine protiv Božidara Delića.

Predstavnica te organizacije Škendije Hoda (Shkëndije Hoda) je navela da imaju prikupljene dokaze za zločine nad civilima, koje je navodno Delić počinio tokom rata na Kosovu.

Kada je izabran za potpredsednika Skupštine Srbije predsednica Kosova Vjosa Osmani je kritikovala tu odluku navodeći da je Delić bio umešan u rat na Kosovu.

Beogradski nevladin Fond za humanitarno pravo, koji se bavi istraživanjem ratnih zločina, je protiv njega podneo dve krivične prijave zbog, kako su naveli, zločina na Kosovu, ali protiv Delića nikada nije pokrenut postupak u Srbiji.

XS
SM
MD
LG