Dostupni linkovi

Božićne poruke: Za toleranciju, protiv govora mržnje


Božićni domjenak
Božićni domjenak

Kompletan hrvatski državni vrh okupio se na tradicionalnoj proslavi pravoslavnog Božića u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, krovne organizacije srpske manjine u Hrvatskoj. Svi govornici uputili su snažne poruke za toleranciju i suživot, a protiv govora mržnje.

Poziv na toleranciju i suživot, a protiv govora mržnje i podsjećanje na izniman doprinos pripadnika srpske manjine hrvatskoj kulturi, znanosti i društvu u cjelini – to su glavni naglasci u istupima na tradicionalnom božićnom domjenku u organizaciji Srpskog narodnog vijeća.

„Godina iza nas i čiji teret unosimo u novu – nije godina dobrog tereta. Dobili smo porast netolerancije“, poetski se izrazio predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

Milorad Pupovac na božićnom domjenku, foto: Enis Zebić
Milorad Pupovac na božićnom domjenku, foto: Enis Zebić

„Dobili smo porast prijekih i naopakih riječi i dobili smo teret osjećaja da gubimo momenat, ne baveći se onim što je istinski i pravi teret našeg društva i svakoga od nas – bio Hrvat, Srbin ili netko treći. I ako ima išta preče da poželimo jedni drugima u ovoj godini jeste da se tog dodatnog tereta, tereta koji nas sprečava da se bavimo istinskim teškoćama koje živimo i u kojima živimo i da ih se oslobodimo što je moguće prije“, kazao je Pupovac.

Nakon dvije godine na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća pojavio se i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je bio u lošim odnosima s Pupovcem, nakon što je tjednik „Novosti“, što ga izdaje Srpsko narodno vijeće, naveliko razvalio Josipovićevu navodnu aferu sa novcem od autorskih prava, a Josipović potom prozvao Pupovca da se bavi etnobiznisom i proizvodnjom sukoba niskog intenziteta. Ta su vremena očito za njima, jer je i Josipović posegnuo za Pupovčevom metaforom broda.

„Danas na žalost svjedočimo kako neki na naš brod stavljaju najveći i najstrašniji mogući teret, a to je mržnja. To je mržnja i nesposobnost, nevoljkost da se onog drugog, nešto malo drugačijeg, prihvati kao jednakopravnog, kao onog koji je isti kao i mi. Zato mi svi koji jesmo u politici imamo prvu i najveću obavezu – ovo naše društvo, ovu našu lijepu Hrvatsku čuvati od tog tereta mržnje i netolerancije“, poručio je predsjednik.

Povodom Pupovčevog spominjanja ovogodišnjeg okupljanja u znaku liberalnog teoretičara tolerancije Johna Lockea i velikog hrvatskog kipara srpskog porijekla Vojina Bakića, i Josipović je spomenuo Bakića.

„Kada govorim o njemu, moram istaći kako govorim o simbolu, o simbolu zajedništva Hrvata i Srba, zajedništvu Hrvata i svih drugih manjinskih zajednica. Jer, naša će povijest biti obilježena upravo time koliko smo bili spremni čuvati naše međuljudske odnose, koliko smo bili spremni poštivati druge i drugačije“, ocijenio je Josipović.

Nazočnima su se obratili i hrvatski premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko, predsjedavajući bh. Predsjedništva Mladen Ivanić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sanda Švaljek i pravoslavni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. „Mir je dar od Boga“, kazao je Porfirije.

„Mir međutim – kao trajna kategorija i stanje – ne može se postići sobom i iz sebe. To je uvek dar od Boga.Stoga, ako hoćemo da imamo istinski i pravi mir, mi moramo izmiriti sebe sa Bogom da bismo se izmirili sa drugim čovekom, sa prirodom, ali - u krajnjoj liniji - i sa samim sobom“, kazao je mitropolit.

Profesor Miodrag Milošević prima nagradu na božićnom domjenku, foto: Enis Zebić
Profesor Miodrag Milošević prima nagradu na božićnom domjenku, foto: Enis Zebić

Dodijeljene su i godišnje nagrade Srpskog narodnog vijeća – nagrade „Gojko Nikoliš“ dobili su posthumno antifašist i sudionik antifašističke borbe Adam Dupalo i kontroverzni kazalištarac Oliver Frljić, nagradu „Diana Budisavljević“ dobio je Jovica Brkić iz bjelovarske udruge „Pravda“, nagrada „Svetozar Pribićević “za poboljšanje srpsko- hrvatskih odnosa nije dodijeljena, jer su po ocjeni Pupovca ti odnosi nazadovali, a nagradu „Nikola Tesla“ za razvoj srpskih institucija dobio je riječki profesor Miodrag Milošević, jedan od najzaslužnijih za formiranje ili obnovu brojnih srpskih institucija u Hrvatskoj.

„Nismo bili u prvom ešalonu, ali smo uporno i trajno radili u svojim sredinama – ne na državotvornim projektima, već na mirotvorstvu“, kazao je profesor Milošević zahvaljujući na nagradi.

„Nas i dalje očekuje posla u onome što se zove očuvanje i unapređenje identiteta Srba i želim ovdje, ovim prilikom, naglasiti da je u tome jedna od bitnih odrednica upravo mirotvorno opredjeljenje Srba i njihove kulture u Hrvatskoj“, naveo je profesor Milošević.

Dodajmo da mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u 18 sati drži bogosluženje u Katedrali Preobraženja Gospodnjega u zagrebačkoj Preobraženskoj ulici, kojem među ostalima prisustvuju i predsjednik Josipović i premijer Milanović.

XS
SM
MD
LG