Dostupni linkovi

Pravoslavni vernici u Srbiji u sredu obeležavaju Božić, praznik Hristovog rođenja liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za božićnom trpezom.

Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji se proslavlja svečano i radosno uz želju da božanska ljubav ispuni srca hrišćana, i donese mir i spokoj u svetu.

Zbog toga Božić i poruke koje nosi, predstavljaju praznik nade, koja je preko potrebna kategorija svaremenom svetu i imaju znatno širu društvenu ulogu u svetu opterećenom mržnjom, suklobima i ratovima, kaže Zoran Vrbaški, sveštenik Saborne crkve u Kragujevcu.

"Ovaj praznik nas uči da sve što činimo, ako u slavu božiju činimo to donosi istinski mir, unosi preko potreban mir u današnji svet koji je pun ratova, ratova pre svaga u nama samima, a nema dana, nakon drugog svetskog rata pa do danas, a da negde nema stradanja i oružanih sukoba, čemu smo svedoci naročito u poslednje vreme", navodi Vrbaški.

Pored odlaska u crkvu i molitvi, proslava Božića u Srbiji podrazumeva i obilje slanih jela, poslastica i pića, posle višenedeljnog posta, što simbolizuje bogatstvo tokom cele godine, a brojni prastari običaji neguju se i danas u nešto izmenjenom obliku, prilagođeni savremenim uslovima života.

Kragujevčani Milijana i Staniša Ranđelović, proslavljaju Božić, kao praznik porodičnog okupljanja, na tradicionalan način unošenjem u kuću badnjaka na Badnji dan i pečenice na Božić.

"Obavezno se peče prase, i kada se ispeče donosi se u kuću i stavlja vertikalno iza vrata.Došlo je vreme da mi nastavimoobičaje i tradiciju naših predaka i to sa radošću činimo, tim pre što su se deca već razišla. Sin se oženio, ćerka se udala… Svako ima svoju porodicu", kaže Staniša.

Njegova supruga Milijana po tradiciji, i u ovim kriznim vremenima sprema raznovrsna jela za Božićni ručak na koji dolaze svi članovi porodice.

Milijana Ranđelović u kuhinji
Milijana Ranđelović u kuhinji

"Sprema se pečenje, predjelo, pihtije, podvarak sa nekim mesom, slatkiši. Mesim česnicu u koju stavljam zrna kukuruza, pasulja, novičić, parče drveta…To su naši stari običaji - drvo da rađa voće, pasulj i kukuruz da nam dobro rode usevi na njivama", priča Milijana.

Iako se raduje Božiću i porodičnom okupljanju, naša sagovornica sa setom govori o prošlim vremenima kada se Božić proslavljao sa mnogo više duhovne radosti, i mnogo manje materijalnih briga, koje opterećuju mlade generacije.

"Zbog toga nam valjda mladi imaju sve manje vere u sebi i polako zaboravljaju ove lepe običaje", kaže Milijana.

"Na kraju krajeva, sve smo stariji i već se ti običaji pomalo zaboravljaju. To je nekada bilo mnogo lepo i mnogo smo se radovali svim praznicima. današnja deca ne znaju za to. Zata što ih prvo roditelji nisu u te lepe običaje. Znaju po nešto, ali ne znaju da se raduju kao što se naša generacija radovala", zaključuje naša sagovornica Milijana.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG