Dostupni linkovi

Božić - praznik mira i nade


Milijana i Staniša Ranđelović

Pravoslavni vernici u Srbiji u sredu obeležavaju Božić, praznik Hristovog rođenja liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za božićnom trpezom.

Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika koji se proslavlja svečano i radosno uz želju da božanska ljubav ispuni srca hrišćana, i donese mir i spokoj u svetu.

Zbog toga Božić i poruke koje nosi, predstavljaju praznik nade, koja je preko potrebna kategorija svaremenom svetu i imaju znatno širu društvenu ulogu u svetu opterećenom mržnjom, suklobima i ratovima, kaže Zoran Vrbaški, sveštenik Saborne crkve u Kragujevcu.

"Ovaj praznik nas uči da sve što činimo, ako u slavu božiju činimo to donosi istinski mir, unosi preko potreban mir u današnji svet koji je pun ratova, ratova pre svaga u nama samima, a nema dana, nakon drugog svetskog rata pa do danas, a da negde nema stradanja i oružanih sukoba, čemu smo svedoci naročito u poslednje vreme", navodi Vrbaški.

Pored odlaska u crkvu i molitvi, proslava Božića u Srbiji podrazumeva i obilje slanih jela, poslastica i pića, posle višenedeljnog posta, što simbolizuje bogatstvo tokom cele godine, a brojni prastari običaji neguju se i danas u nešto izmenjenom obliku, prilagođeni savremenim uslovima života.

Kragujevčani Milijana i Staniša Ranđelović, proslavljaju Božić, kao praznik porodičnog okupljanja, na tradicionalan način unošenjem u kuću badnjaka na Badnji dan i pečenice na Božić.

"Obavezno se peče prase, i kada se ispeče donosi se u kuću i stavlja vertikalno iza vrata.Došlo je vreme da mi nastavimoobičaje i tradiciju naših predaka i to sa radošću činimo, tim pre što su se deca već razišla. Sin se oženio, ćerka se udala… Svako ima svoju porodicu", kaže Staniša.

Njegova supruga Milijana po tradiciji, i u ovim kriznim vremenima sprema raznovrsna jela za Božićni ručak na koji dolaze svi članovi porodice.

Milijana Ranđelović u kuhinji
Milijana Ranđelović u kuhinji

"Sprema se pečenje, predjelo, pihtije, podvarak sa nekim mesom, slatkiši. Mesim česnicu u koju stavljam zrna kukuruza, pasulja, novičić, parče drveta…To su naši stari običaji - drvo da rađa voće, pasulj i kukuruz da nam dobro rode usevi na njivama", priča Milijana.

Iako se raduje Božiću i porodičnom okupljanju, naša sagovornica sa setom govori o prošlim vremenima kada se Božić proslavljao sa mnogo više duhovne radosti, i mnogo manje materijalnih briga, koje opterećuju mlade generacije.

"Zbog toga nam valjda mladi imaju sve manje vere u sebi i polako zaboravljaju ove lepe običaje", kaže Milijana.

"Na kraju krajeva, sve smo stariji i već se ti običaji pomalo zaboravljaju. To je nekada bilo mnogo lepo i mnogo smo se radovali svim praznicima. današnja deca ne znaju za to. Zata što ih prvo roditelji nisu u te lepe običaje. Znaju po nešto, ali ne znaju da se raduju kao što se naša generacija radovala", zaključuje naša sagovornica Milijana.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG