Dostupni linkovi

Očekivanja od Bozanićevog posjeta Jasenovcu


Josip Bozanić, Foto: zoomzg
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetit će sutra tri mjesta stradanja u svojoj nadbiskupiji - Jasenovac, nekadašnji komunistički zatvor u Staroj Gradiški i Petrinju. Što se može očekivati od njegovog posjeta i poruka koje će uputiti?

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sutra posjećuje Spomen-područje nekadašnjeg ustaškog konc-logora Jasenovac, Staru Gradišku u čijem zatvoru je u vrijeme socijalizma robijalo dvjestotinjak svećenika i Petrinju, gdje je za vrijeme srpske pobune početkom devedesetih srušena katolička crkva, a njezini temelji iskopani.

Najviše pozornosti javnosti izaziva Bozanićeva posjeta Jasenovcu, a politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za naš radio kaže - prekasno i premalo:

„To premalo znači troje: prvo, da se formalno hoće pokazati da je to dio rutinskog, normalnog funkcioniranja Crkve, jedna od njihovih, tako da kažem, ophodnji dijelovima nadbiskupije; drugo, tako što sad će se sigurno baviti osuđivanjem svih zločina, a po mojem sudu je u Jasenovcu mjesto da se osudi jedan zločin, konc-logora koji se tamo dogodio, kao što se i u Blajburgu uglavnom svi bave osuđivanjem jednog zločina, bez obzira na spornu usporedbu ta dva mjesta.“

Osim toga, Puhovski očekuje da će vrh Katoličke crkve ovaj posjet iskoristiti za dodatno interpretiranje vlastite povijesti:

„Najvjerojatnije kao potka čitave priče će se pojaviti nešto što bi se zvalo obranaštvo, tj. pokušaj da se neke dvojbene akcije vrha Katoličke crkve od 1941. do 1945., ali i kasnije, stave u takav kontekst da ih se koliko-toliko može opravdati.“

Žrtvama briga više ne treba


Za sociologa i župnika don Ivana Grubišića ovaj je posjet politika i politikantstvo, ali sa druge strane - kaže on u izjavi za naš radio - bolje ikad nego nikad:

„Mi pokušavamo više živjeti od mrtvih nego za mrtve. A to je problem, veliki problem. I kao vjernik vjerujem da su žrtve bilo kojeg terora nevine i da su našle svoj mir u Bogu, a da mi na to ne možemo uticati. Kao vjernici možemo se moliti - i ništa drugo. Sve drugo je politika, politikanstvo, nadmetanje sa žrtvama, a ne nikakva briga za same žrtve - jer ta njima briga više ne treba.“

Urednik katoličkog tjednika „Glas Koncila“ Ivan Miklenić za javni je radio kazao kako se Bozanićev posjet Jasenovcu dugo odgađao jer je Jasenovac od ’45. nadalje bio predmet bezočnih manipulacija, koje se često nastavljaju i na komemoracijama proboja logoraša travnja svake godine:

„I kardinal Bozanić i svako drugi bi davno došao na svako mjesto stratišta gdje je ikoji čovjek stradao jer Crkva zaista principijelno suosjeća sa svakom žrtvom, bez obzira na vjeru, naciju, ideologiju i bilo koju drugu različitost, ali ne može sudjelovati, ne želi sudjelovati gdje će biti izmanipulirana, gdje će biti zloupotrijebljena za neke druge političke ciljeve i interese.“


Srakić u Jasenovcu citirao Stepinca


Međutim, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, koji je i aktualni predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, posjetio je u travnju, nešto prije redovite komemoracije, Spomen-područje Jasenovac i održao misu u lokalnoj crkvi.

Tamo je kazao kako je Jasenovac „paradigma zločina.“ i citirao Stepinčeve riječi iz početka 1943. godine kako je Jasenovac „sramotna ljaga“, a ubojice u njemu „najveća nesreća Hrvatske.“

Upotrijebio je još jedan citat - onaj pape Benedikta XVI, porijekom Nijemca, koji je prigodom posjete Auschwitzu kazao:

„Govoriti na ovom mjestu strave, gomile zločina protiv Boga i čovjeka, gotovo je nemoguće, napose je teško i mučno za jednoga biskupa koji pripada narodu iz čijih su redova došli oni koji su te zločine počinili."

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG