Dostupni linkovi

Žena iz BiH stradala u tornadu u Kentuckyju, nestalo četvero djece


Oštećena vozila u gradu Bowling Green nakon tornada koji je pogodio Sjedinjene Američke Države, 11. decembar 2021.
Oštećena vozila u gradu Bowling Green nakon tornada koji je pogodio Sjedinjene Američke Države, 11. decembar 2021.

Žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine poginula je od posljedica razornog tornada u Kentuckyju, a njenih četvero djece se vode kao "nestala", prema informacijama iz Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama koje je dobila novinska agencija Fena.

Te informacije je Konzulat u Chicagu dobio od bh. zajednice iz Bowling Greena u Kentuckyju, čiji predstavnici "pretpostavljaju najgori ishod" budući da se spomenuta djeca vode kao "nestala".

"Pretpostavka je da su to djeca od dvojice braće Bešić, a da je stradala žena supruga jednog od njih. Braća su povrijeđena, prema ovim informacijama", navodi se.

Podaci će se smatrati službenim kad spisak poginulih objave američke vlasti, rečeno je Agenciji Fena iz konzulata BiH u Chicagu.

Iz BiH zajednice Bowling Greena nije rečeno da među stradalima ima još građana porijeklom iz ove zemlje.

Spasioci u američkoj saveznoj državi Kentuckyju i dalje pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima, nakon niza snažnih tornada koji su pogodili tu američku državu, razorivši mnoge obiteljske kuće i poslovne zgrade.

Vlasti strahuju da je poginulo više od 100 ljudi i upozoravaju da su male nade da će se pronaći još preživjelih nakon razornih tornada koji su odnijeli živote u najmanje pet država.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden proglasio je "veliku saveznu katastrofu" u Kentuckyju i naredio da se federalna pomoć stavi na raspolaganje najteže pogođenim područjima.

Ranije, najduži tornado koji je putovao u SAD bila je oluja u Missouriju u martu 1925. koja je odnijela 695 života.

Ovakve velike prirodne nepogode i van prolećnih i ljetnjih mjeseci su izuzetno rijetke.

XS
SM
MD
LG