Dostupni linkovi

Oživljavanje bošnjačkog života u Srbiji


Organizacija “Bošnjačka kulturna zajednica”, koja ima za cilj očuvanje i afirmaciju nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta Bošnjaka predstavljena je danas u Novom Pazaru
Organizacija “Bošnjačka kulturna zajednica”, ima za cilj očuvanje i afirmaciju nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta Bošnjaka. Osnivači organizacije, grupa intelektualaca, kažu da će učestvovati i u izboru za nacionalne savete nacionalnih manjina ali odbacuju bilo kakvu političku konotaciju svog delovanja.

Aktivno učešće i oživljavanje bošnjačkog kulturnog života kako u Srbiji tako i na svim prostorima gde Bošnjaci žive motiv je okupljanja Bošnjaka u Sandžaku oko “Bosnjačke kulturne zajednice.” Ova organizacija trebalo bi da bude garant poštovanja prava koja Bošnjacima pripadaju, objašnjava nam
Samir Tandir, predsednik izvršnog odbora “Bošnjačke kulturne zajednice”.

“Bošnjačka kulturna zajednica će apsolutno zastupati sva polja kulture, radićemo na afirmaciji mladih kadrova, istaknutih stručnjaka. Prva naša aktivnost je raspisivanje literarnog konkursa na temu ‘Štrpci Zvezdara’. Pozvali smo pripadnike bošnjačkog naroda da se upišu u poseban birački spisak, aktivno ćemo učestvovati u tom procesu, ali i svim drugim kulturnim procesima koji se tiču bošnjačkog naroda kako u Srbiji, odnosno Sandžaku, tako i u svim djelovima sveta gdje žive Bošnjaci”,
kaže Tandir.

Za predsednika Bošnjačke kulturne zajednice izabran je Melvud Dudić, inače zamenik predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka. Jedan od
Bošnjačka kulturna zajednica će apsolutno zastupati sva polja kulture, radićemo na afirmaciji mladih kadrova, istaknutih stručnjaka...
članova je i književnik Jahja Sefratović. On će biti zadužen za jezik i književnost.

“I nastojaću da realiziram temeljne projekte vezane za ove dvije oblasti. Tu je prije svega reč o bosanskom jeziku, književnom nasleđu, odnosno savremenoj književnosti Bošnjaka kako u Srbiji, tako i u dijaspori. Znači da mi krećemo u veliki posao angažiranja, prikupljanja i reaktiviranja svih kulturnih poslenika koji su se bavili kulturnom delatnošću, onih koji su dali veliki doprinos za jugoslavensku književnost i nauku o jeziku, pa čak i za evropsku i svetsku”, ocenjuje Sefratović.

VAŽNO JE IMATI PREDSTAVNIKE

Nijedna bošnjačka institucija se ne bavi ozbiljno bošnjačkom kulturom i tradicijom, kažu naši sagovornici. Samir Tandir navodi i primere:

“Naši brojni kulturno – istorijski spomenici, zbog neažurnosti i nemarnosti ljudi koji bi trebalo da se bave kulturom, propadaju. Bošnjačka kulturna zajednica nastaje kao reakcija na nerad Nacionalnog saveta Bošnjaka i na njihovu nemarnost prema svim tim suštinskim stvarima koje se tiču našeg opstanka.”

Srbiji predstoji izbor za nacionalne savete nacionalnih manjina. Ako pogledate imena članova Bošnjačke kulturne zajednice sasvim je logično, kaže Tandir, da će izbor za nacionalne savete biti jedno od polja delovanja ali odriče političke konotacije budućih aktivnosti.

“Bošnjača kulturna zajednica je definisana kao kulturna zajednica i bilo kakva druga konotacija je apsolutno neprimjerena. Apsolutno naša glavna koncentracija, naša energija je usmjerena ka kulturnom delovanju i ka afirmaciji svih vrijednosti koje ima bošnjački narod”, kaže Tandir.

Direktorka nevladine organizacije "Urban-In" iz Novog Pazara Aida Ćorović kaže da ima pozitvan stav prema ovoj vrsti organizacija ali da se boji da opet ne bude zloupotrebe u neke političke svrhe.

“Važno je naravno da i Bošnjaci, kao i ostale manjine u Srbiji, imaju svoje predstavnike u smislu da se pokrivaju teme kao obrazovanje, kultura, tradicija Bošnjaka ali mene je naučilo vreme da budem prilično oprezna i nadam se da ovo neće biti jedna od takvih organizacija koja će biti potpuno politički iskorišćena i zloupotrebljena, nego da će se zaista baviti temama za koje se deklarativno zalaže.”

Pogledajte komentare (6)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG