Dostupni linkovi

Bošnjaci u Sandžaku obeležili Dan zastave


Novi Pazar
Novi Pazar

Bošnjaci u Sandžaku nizom svečanosti i kulturno- umetničih programa obeležili su prethodnih dana 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Centralna svečanost održana je u sredu uveče ispred prostorija Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u Novom Pazaru, intoniranjem himne i svečanim podizanjem zastave.

Ovaj praznik ustanovljen je na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, a obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine osnovano BNV Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Bošnjačku zastavu svečano je podigao predsednik BNV Sulejman Ugljanin sa Novopazarkom Sajdom Bukvić, svetskom prvakinjom u kik- boksu, uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka.

Ugljanin je okupljenim gradjanima rekao da će opstati onaj narod koji ima svoju zastavu i himnu i koji je ponosan na sebe, svoju veru, jezik, prošlost i budućnost.

“Ovi ljiljani na plavoj podlozi govore da smo mi evropski, autohtoni narod u Sandžaku, a tri polumeseca ukazuju na naše islamsko poreklo. Čitava prošlost i budućnost Bošnjaka je nacrtana na toj beloj površini, a sa tim indetitemom hoćermo u Srbiji da činimo bogatstvo u jedinstvu različitosti . Mi se trudimo da od Srbije napravimo modernu evropsku državu i u njoj autonomiju Sandžaka, da u njenom ustavu Bošnjaci budu narod i mislim da ćemo dobiti podršku poslanika svih nacija. Sandžak je jedina multinacionalna sredina na Balkanu u kojoj vekovima u harmoniji zajedno žive Albanci, Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, a gde u poslednjem ratu nije bilo medjusobnih etničkih sukoba“, rekao je Ugljanin.

On je ocenio da su Bošnjaci ponosni na svoje evropsko poreklo i islamsku versku pripadnost, kao i da su morali da dobiju svoju zastavu, da bi bili ravnopravni sa drugima.

Nakon ove svečanosti održan je defile i Smotra bošnjačkih narodnih igara.

Predsednik Društva za bosanski jezik Amir Dautović smatra da su Bošnjaci sve svesniji svoje bogate kulture.

“Identitet jednog naroda ne čini politika, već njegova kultura. Bošnjaci su, na sreću, sve svesniji svoje bogate kulture, koja ima elemente orijentalne, slavenske, ali i evropske kulture. Danas je postalo uobičajeno da neki narodi preteruju i previše manipulišu svojim nacionalnim i kulturnim identitetom, dok drugi ne obraćaju pažnju na svoju kulturu. Po meni, obe krajnosti nisu dobre”, rekao je Dautović.

Osim Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja.

XS
SM
MD
LG