Dostupni linkovi

U aprilu moguće potpisivanje Sporazuma sa EU


BiH je Sporazum sa EU parafirala u decembru 2007. godine
BiH je Sporazum sa EU parafirala u decembru 2007. godine

BiH mogla bi potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU već 26. aprila, na redovnom sastanku ministara vanjskih poslova EU. Ovo je za naš program izjavio direktor Direkcije za evropske integracije Osman Topčagić.

Iako na današnjem sastanku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira sa predstavnicima bh. vlasti nije bilo govora o tome, Topčagić navodi kako je stekao utisak da postoji spremnost Evropske komisije da predloži potpisivanje sporazuma, uz ispunjenje uslova koji su BiH postavljeni. Na naše pitanje hoće li usvajanje zakona o reformi policije biti dovoljno da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, prvi čovjek Direkcije za evropske integracije odgovara:
«Fokus je na usvajanju zakona vezanih za reformu policije, uz odgovarajući napredak u ovim drugim oblastima. Mi imamo jedan mjerljiv napredak u reformi javne uprave. Zakon o RTV servisu u Federaciji treba da se pošalje iz Doma naroda FBiH na Ustavni sud Federacije. Saradnja sa Tribunalom je ocijenjena kao dobra.»
Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju jedan je od dva uslova da bi došlo do transformacije Kancelarije visokog predstavnika u BiH, izjavio je danas Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak:
«Vijeće za implementaciju mira smatra da BiH treba ispuniti dva uslova kako bi se OHR transformisao. Prvi je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a drugi da Vijeće da pozitivnu ocjenu o stanju u BiH. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije dio radnog plana OHR-a, već uslov za tranziciju OHR-a, kako bi BiH pokazala nepredak prema članstvu u Evropsku uniju.»
I Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić apelovao je danas na Vijeće za provođenje mira da podrži BiH na njenom daljem putu ka evropskim integracijama. Prema njegovim riječima, poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je najvažniji sporazum za BiH.

A da bi BiH u aprilu zaista mogla da potpiše Sporazum slažu se i članovi parlamentarne Komisije za evropske integracije pri Parlamentu BiH. Tako član Komisije, inače jedan od čelnih ljudi SDA, Hilmo Neimarlija kaže da je izjava komesara za proširenje Olija Rena ohrabrujuća, ali i obavezujuća. On vjeruje da će zakon o reformi policije prihvatiti i oni koji su do sada bili protiv, jer se radi o zakonskom početku, a ne kraju procesa policijske reforme:
«Očekujem da će, prije svega u SDA, pokazati malo više razumijevanja za jednostavnu istinu da su zakonski projekti o policiji, koji su sada u proceduri, doista procesualno otvoreni zakoni i da ih treba upravo tako i razumijevati.»
Jedan od članova parlamentarne Komisije za evropske integracije Drago Ljubičić kaže da je dosadašnje približavanje evroatlantskim integracijama bilo usporeno zbog različitih političkih stavova u zemlji. Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prema njegovim riječima, sve će ići brže i lakše:
«Mislim da će tada ogroman dio tih zakona, reformskih, kako ih mi često zovemo, ta masa zakona koje moramo usklađivati sa normama i standardima EU, ići mnogo, mnogo brže.»
Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocjenjuju naši sagovornici, prestaće dosadašnja politička prepucavanja. Iako će time BiH dobiti određena finansijska sredstva, bitnijim se smatra razrješenje političkih dilema i otklanjanje mogućnosti političkih manipulacija cjelokupnim procesom.
XS
SM
MD
LG