Dostupni linkovi

Tifa Efendić: Kako pomiriti Bošnjake u Srebrenici


Tifa Efendić pozvala Bakira Izetbegovića na nekoliko dana u Srebrenicu i ponudila mu gostoprimstvo u svojoj kući
Tifa Efendić pozvala Bakira Izetbegovića na nekoliko dana u Srebrenicu i ponudila mu gostoprimstvo u svojoj kući

Na posljednjim lokalnim izborima u Srebrenici tridesetčetverogodišnja Tifa Efendić izabrana je za odbornika u Skupštini opštine. Nije se nadala da će u svom prvom mandatu naići na dosta problema, ali je ipak odlučila da se sa njima dostojanstveno nosi.

Poslije raskola u opštinskom odboru Stranke demokratske akcije (SDA) Srebrenica, Tifa je Bakiru Izetbegoviću uputila otvoreno pismo u kome naglašava da on može riješiti probleme u Srebrenici dolaskom u ovaj grad bar na nekoliko dana i ponudila mu gostoprimstvo u svojoj kući.

Tifa se u Srebrenicu vratila prije 12 godina, ali nije mogla da ode u selo Tokoljake jer nisu ispunjeni uslovi za povratak. Sada je direktorica Dječijeg obdaništa u Srebrenici, a krenula je i u politiku. Zašto se odlučila na taj korak?

"Smatrala sam da mogu dati svoj doprinos u radu Skupštine. Ovdje živim i znam dobro probleme građana i način na koji se mogu riješiti", pojašnjava.

Tifa kaže da je jako teško biti odbornik u Srebrenici, ali nije vjerovala da će biti baš tako.

"Ovo je moj prvi mandat kao odbornik i smatrala sam da je taj zadatak mnogo lakši. Ispostavilo se da je jako teško biti odbornik u Srebrenici. Sad kad pogledam, imam utisak da je lakše biti parlamentarac ili gradonačelnik u Sarajevu ili nekom drugom mjestu, nego odbornik u Srebrenici", napominje Tifa.

Kaže kako stiče dojam da je Srebrenica prepuštena sama sebi.

"Bitna je samo pred izbore i za vrijeme obilježavanja godišnjice genocida, a tokom godine se zaboravi na ovaj grad ili se njemu posveti pažnja kad se ovdje nešto loše dogodi. Problemi oko podjela u Opštinskom odboru Srebrenica nastali su mnogo prije samih izbora, ali nismo imali podršku od vrha stranke. Ljudi su ovdje shvatili da mi koji živimo ovdje treba da rješavamo probleme i da sami sebi pomognemo", kaže Tifa.

Nesuglasice u Opštinskom odboru SDA Srebrenica traju još od prošlogodišnjih priprema za lokalne izbore, a postalo je napetije nakon loših izbornih rezultata.

Prštale su međusobne optužbe ko je doprinio što je Srebrenica prvi put nakon rata izgubila mjesto opštinskog načelnika, ali i većinu u Skupštini opštine Srebrenica.

Vrh SDA formirao je povjereništvo za Srebrenicu, ali na njihovom prvom sastanku došlo je do incidenta i verbalnog napada na članove Stranke Adila Osmanovića i Sadika Ahmetovića.

Tifa kaže da samo lider SDA može riješiti problem u Srebrenici, ali ako dođe i jedno vrijeme provede u ovom gradu.

"Gospodina Bakira Izetbegovića sam u svom otvorenom pismu pozvala da bude moj gost, a i gost Srebrenice. Ja sam osoba koja živi na selu i ne stidim se toga. Moja porodica se bavi stočarstvom, imamo farmu krava i ne žudim za političkom karijerom. Vjerujem samo u rad, a uz njega dolaze i rezultati. Smatram da bi bilo korisno da Izetbegović odvoji svoje vrijeme i posjeti nas", zaključuje Tifa Efendić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG