Dostupni linkovi

Oboljeli od reumatskih bolesti traže od Vlade FBiH da uvrsti lijekove na esencijalnu listu


Protest oboljelih od reumatskih bolesti u Sarajevu, 12. oktobar 2021.
Protest oboljelih od reumatskih bolesti u Sarajevu, 12. oktobar 2021.

Članovi Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti „Snaga“ BiH i Tuzlanskog kantona (TK), protestvovali su u utorak, 12. oktobra, ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jednog od entiteta u BiH, tražeći ukidanje diskriminacije prema toj populaciji.

Izneseni su zahtjevi kojima se od Vlade FBiH traži da se na esencijalnu listu lijekova uvrste i biološki i bazni lijekovi.

„Mi smo danas izašli na ulicu da tražimo svoja prava. U Bosni i Hercegovini, u FBiH, mi smo u jednoj diskriminaciji gdje naši lijekovi nisu na esencijalnim listama, a da ne govorim za biološku terapiju koja je najpotrebnija. Nažalost sami kupujemo lijekove koji nisu nimalo jeftini. Lijekovi za jednog pacijenta koštaju od 350 do 450 maraka, zavisno od doze. Snalazimo se sami za terapiju“, poručila je Alma Serdarević, predsjednica Udruženja „Snaga“.

Okupljeni su nosili i transparente na kojima je, pored ostalog pisalo „Vratite nam dostojanstven život“ i „Ne želimo da budemo invalidi“, te „Biološki i bazni lijekovi nam trebaju za život“.

Izeta Hamza boluje od reumatidnog artritisa od svoje četrnaeste godine. Danas je studentikanja pete godine medicine. Bolest joj umnogome otežava svakodnevni život, te je, kako kaže, na proteste došla kako bi ukazala na značaj potrebnih terapija.

„Ja imam sreću da je meni učinjena biološka terapija. Radi se o stvarno sjajnoj terapiji koja meni omogućava da normalno živim. Naš cilj, odnosno cilj protesta je da svaka osoba koja ima problem dobije šansu za biološku terapiju, da ne bude da smo mi privilegovani što imamo biološku terapiju. To je naše ljudsko pravo“, istakla je Hamza.

Protesti su organizovani u povodu 12. oktobra, Svjetskog dana borbe protiv reumatizma. Prema navodima iz Udruženja “Snaga”, u BiH od reumatoidnog artritisa boluje oko 40.000 ljudi.

Kako ističu, radi se o onesposobljavajućoj autoimunoj bolesti koja uzrokuje upalu, oticanje i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj (RS) biološka terapija uvrštena je na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Na protestima je ukazano kako su i države u regionu uvrštavanje biološke terapije na liste lijekova prepoznale kao uštedu u svojim budžetima dugoročno.

XS
SM
MD
LG