Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U 'crveno' da bi se preživjelo


Čak 75 posto kredita koje su stanovnici Bosne i Hercegovine podigli u prvih osam mjeseci 2017. godine su nenamjenski ili potrošački, prema podacima Centralne banke BiH. To pokazuje da se građani BiH zadužuju kako bi preživjeli, s obzirom na sve veći porast cijena, i plaće i mirovine koje nisu dovoljne za pokrivanje osnovnih životnih troškova.

Od 4,3 milijuna eura, koliko su građani bili zadužili za prvih osam mjeseci ove godine, više od 3 milijuna spada u kategoriju potrošačkih ili nenamjenskih kredita, podaci su Centralne banke BiH. Za potrošačku korpu koja za četveročlanu obitelj iznosi otprilike 900 eura potrebne su dvije prosječne plaće ili čak četiri mirovine. Građani svojim mjesečnim primanjima ne mogu si osigurati osnovne stvari za život i zbog toga se sve više zadužuju, upozorava ekonomski analitičar Dženan Kulović:

"Upravo jedan od razloga zbog kojeg se građani odlučuju na podizanje kredita je to što ne mogu svojim primanjima, bilo da se radi o penzionerima, zaposlenim osobama nezaposlenim osobama, pokriti esencijalne troškove života", kaže Kulović.

Osim toga, dodaje, problem je i nezaposlenost i činjenica da veliki broj obitelji živi od jedne plaće.

"Naravno, postoje obitelji u kojima je zaposleno više ljudi, ali većina porodica ima zaposlenog jednog člana, a troškovi života su značajni i premašuju primanja, tako da jedini način, da se barem trenutno izađe iz tog stanja dubioze je posezanje za kreditima", dodaje Dženan Kulović.

Žarko Papić: Svi polako ulazimo u dužničko ropstvo
Žarko Papić: Svi polako ulazimo u dužničko ropstvo

Nezaposleni, ali i oni koji rade, a imaju prosječnu plaću od oko 400 eura, muku muče da prežive mjesec, a život na kredit postaje trend, dodaje direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić:

"Svi mi polako ulazimo u dužničko ropstvo, dakle uzimamo namjenske kredite da bi preživjeli, pa kroz dva mjeseca opet moramo uzeti kredit da bi vraćali ovaj prvi, a dijelom da bi opet preživljavali i tako se vrtimo u začaranom krugu. Ja više i ne znam skoro nikoga ko nije u crvenom, kada govorimo o kreditnim karticama. Od mjeseca do mjeseca. Pa se izvuče sa nekim prihodom, pa opet, u pola mjeseca upadne u crveno. Dakle, očito je loša socijalna situacija", komentira Papić.

Minimalne plaće u oba bh. entiteta su oko 200 eura. Pitali smo građane Sarajeva kako preživljavaju od 1. do 1. u mjesecu i jesu li kreditno opterećeni ili razmišljaju da uzmu kredit kako bi prehranili svoju obitelj. Pašo Imamović, Arijana Bešić i Remza Burek su nam kazali:

Građani o preživljavanju na kredit
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

Dok plaće u BiH stagniraju, troškovi života sve su veći. Analize Agencije za statistiku BiH pokazale su da je nivo cijena u rujnu 2017. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši za 1,5 posto. Građani Bosne i Hercegovine zaduživanjem nastoje uhvatiti korak sa sve većim troškovima života.

  • 16x9 Image

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG