Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lideri regiona u Mostaru: Razgovaralo se o ekonomiji, ali i o politici


Razgovori su upriličeni dan uoči otvaranja 20. Međunarodnog sajma gospodarstva

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je u Mostaru počeo odvojene bilateralne susrete sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, te premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Razgovori su upriličeni dan uoči otvaranja 20. Međunarodnog sajma gospodarstva.

Čelnici četiri zemlje regiona, kasno poslijepodne i večeras u Mostaru su saopćili kako su tokom odvojenih susreta prije svega razgovarali o ekonomskim temama.

“Vjerujem da ćemo već od sutra moći poslati jednu dosta dobru poruku iz Mostara, iz Hercegovine, iz BiH, da političke teme na neki način ostanu u sjeni gospodarskih tema. I u tom duhu ja želim da provedem ovih pet-šest dana u našem u Mostaru”, izjavio je pored ostalog domaćin svih susreta, hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović.

Uspjeh saradnje političara regiona znači bolji život za sve narode, ni na čiju štetu, poručio Vučić (na fotografiji sa Draganom Čovićem)
Uspjeh saradnje političara regiona znači bolji život za sve narode, ni na čiju štetu, poručio Vučić (na fotografiji sa Draganom Čovićem)

Ipak, nezaobilazne teme bile su one političke prirode, a lideri se više-manje slažu sa konstatacijama kako odnosi u regionu u ovom trenutku nisu baš najbolji. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je u Mostar stigao samo dan nakon što je odnio uvjerljivu pobjedu na predsjedničkim izborima, kazao je uz ostalo kako uspjeh saradnje političara regiona znači bolji život za sve narode, ni na čiju štetu.

“Bolje je svakog dana i da razgovaramo i da pregovaramo, nego da nam se bilo kakvo zlo dogodi. Prosto, mislim da je budućnost u razvoju i to mi nije prazna ili kako bi se to kod nas u Bosni i Hercegovini reklo ‘šuplja priča’, već mislim da je to jedina moguća priča. Svaki je čisti ludak koji misli drugačije”, izjavio je Vučić.

Plenković je izjavio kako očekuje da se u Mostaru vode razgovori i o evropskom putu BiH
Plenković je izjavio kako očekuje da se u Mostaru vode razgovori i o evropskom putu BiH

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio kako očekuje da se večeras i sutra u Mostaru vode razgovori i o evropskom putu BiH. “To je tema koju redovito otvaram na Evropskom vijeću, sa kolegama šefovima država, vlada Evropske unije, kao i svi članovi moje Vlade u njihovim formatima, naši zastupnici u Europskom parlamentu. Želimo ubrzati taj put, pomoći taj put. Smatramo da Unija mora biti prisutna. Stoga i pomažemo sve napore koji se odnose na odgovore na Upitnik, ja vjerujem i stjecanje statusa kandidata i u budućnosti otvaranje pregovora”, kazao je Plenković.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je kako ulazak Crne Gore u NATO znači doprinos stabilnosti regiona.

"NATO doživljavamo kao stratešku potrebu Crne Gore da doprinese stabilnosti", rekao Vujanović
"NATO doživljavamo kao stratešku potrebu Crne Gore da doprinese stabilnosti", rekao Vujanović

“NATO nikada nijesmo doživljavali u Crnoj Gori kao odnos protiv bilo koga, nego kao stratešku potrebu Crne Gore da doprinese stabilnosti, da doprinese svom razvoju i da doprinese boljitku svih svojih građana”, dodao je Vujanović.

U Mostar je stigao i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, koji je – upitan o navodima kako postoji opasnost i od izbijanja sukoba u regionu – rekao kako su to izmišljene priče.

"Nema nikakvih naznaka nekog nasilja ili bilo čega sličnog”, ustvrdio je Dodik
"Nema nikakvih naznaka nekog nasilja ili bilo čega sličnog”, ustvrdio je Dodik

“Ja ne vjerujem u priče i špekulacije o tome da je region nestabilan, da može doći do sukoba. To su špekulacije izvana, onih koji ovdje pravili karijere na lažnim i stereotipnim pričama o odnosima. Sami vidite da u BiH – i pored činjenice da ne funkcioniše zajednički nivo, da na nivou Federacije ima mnogo problema u institucijama – nema nikakvih naznaka nekog nasilja ili bilo čega sličnog”, ustvrdio je Dodik.

  • 16x9 Image

    Mirsad Behram

    U novinarstvu je od 1994. godine. Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara od 2012. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG