Dostupni linkovi

Afrička svinjska kuga i u Federaciji BiH


Zaraza afričke svinjske kuge je ušla na teritorij Bosne i Hercegovine putem farmi u bh. entitetu Republika Srpska, a od prošle sedmice prisutna je i na području Federacije BiH
Zaraza afričke svinjske kuge je ušla na teritorij Bosne i Hercegovine putem farmi u bh. entitetu Republika Srpska, a od prošle sedmice prisutna je i na području Federacije BiH

Ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Federacije Bosne i Hercegovine Kemal Hrnjić rekao je u ponedjeljak da je zaraza afričke svinjske kuge otkrivena i na području ovog bh. entiteta.

Pojasnio je kako je ranije ova zaraza ušla na teritorij Bosne i Hercegovine putem farmi u bh. entitetu Republika Srpska, a od prošle sedmice prisutna je i na području Federacije BiH.

"Nažalost, od prošle sedmice smo imali sumnje na nekoliko farmi u Posavskom kantonu da je ušla u Federaciju BiH. Sa žaljenjem mogu konstatirati da su sumnje bile opravdane. Čak pet farmi smo analizirali, a na tri farme imamo pojavu afričke svinjske kuge", rekao je Hrnjić.

Ovo virusno oboljenje se ne prenosi na ljude. Ipak, riječ je o veoma opasnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji.

Najveća odgovornost je na vlasnicima farmi, navodi Federalno ministarstvo, "koji moraju poduzeti sve preventivne mjere".

"Bit će vrlo teško, očekujem da je to jedan novi izazov u Federaciji BiH, koji nas očekuje u Posavskom kantonu. Ali, naš najveći proizvođač svinja mislim da je Zapadno-hercegovački kanton, tako će biti jako teško napredovanje virusa", upozorava Hrnjić.

Na pitanje hiće li biti donesena zabrana o organiziranju stočnih pijaca, ministar je istakao kako je "već danas to trebalo napraviti i zabraniti".

On navodi da "očekuje stav struke", ali je stav Federalnog ministarstva jasan, "da se zabrani kretanje tih životinja, da se zabrani ulazak na te farme i da se zabrani bilo kakvo miješanje između takvih farmi".

Na teritoriji Bijeljine, Ugljevika i Lopara na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine je 10. jula proglašena vanredna situacija zbog širenja ove zaraze.

XS
SM
MD
LG