Dostupni linkovi

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH oslobođen optužbi za pranje novca


Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević ispred Suda BiH, 27. maja 2021.

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemal Čaušević oslobođen je 26. maja pred Sudom BiH optužbi za pranje novca, ali je naloženo da mu bude oduzeta nezakonita imovinska korist u iznosu od 1,7 miliona maraka.

Presudu je donijelo Apelaciono vijeće Suda BiH nakon obnovljenog postupka za optužbe protiv Čauševića za pranje novca i oduzimanje nezakonito stečene koristi, prenosi Fena.

Čaušević je u oktobru 2022. godine pravosnažno osuđen na pet i pol godina zatvora za primanje dara.

Presudom Apelacionog vijeća, on je 26. maja oslobođen optužbe da je od 2007. do 2012. stavio u legalne tokove novac koji je pribavio krivičnim djelom primanja dara. Presuda se odnosi na kupnju 11 stanova, poslovnih prostora i njiva ukupne vrijednosti 1,4 miliona maraka, piše Birn.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine tvrde da je, u predmetima "visoke korupcije", Čaušević do sada "najviše osuđeni rukovoditelj jedne institucije na državnoj razini u protekloj deceniji u BiH".

U prvostepenom sudskom postupku Čaušević je osuđen, jer je kao direktor UIO BiH 2007. stupio u kontakt s uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH. Kako je navedeno tada u presudi, obećao im je povlašteni status prilikom uvoza za njihova preduzeća.

Zbog pranja novca, prvostepenom presudom u maju 2021. godine osuđen je na šest godina zatvora, a zbog primanja dara na četiri godine, pa mu je tada izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora.

Nakon žalbi Tužilaštva BiH i Čauševića, u drugostepenoj presudi 20. oktobra 2022. kazna za primanje dara mu je povećana na pet i pol godina, dok mu je ukinut osuđujući dio presude za pranje novca.

Tada je i određen pretres pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH, koje donosi konačnu odluku.

Kemal Čaušević uhapšen je u junu 2014. godine, u okviru najveće poslijeratne policijske akcije kodnog naziva "Pandora", a suđenje mu je počelo 2017. godine.

Na funkciju direktora UIO imenovan je kao član Stranke demokratske akcije.

Sud BiH je drugooptuženom u tom predmetu Anesu Sadikoviću izrekao kaznu zatvora od dvije godine.

U ovom predmetu optužen je bio i Sedinet Karić, ali je predmet 6. juna 2017. godine razdvojen, nakon što je Karić sporazumno priznao krivicu.

XS
SM
MD
LG